
Zehirli Böcek Sokmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Arı sokması: Arı sokması genellikle lokal olarak şişme, kızarıklık gibi belirtiler gösterir. Arı sokması genel olarak tehlikesiz olmasına karşın; alerjisi olanlarda, arının dil, ağız içi gibi noktalardan veya nefes borusuna yakın sokması halinde tehlikeli olabilir. Ağız içinden sokması durumunda ağzı tuzlu su ile çalkalamak öncelikli olarak alınacak tedbirlerdendir. Vücudun diğer yerlerini sokması halinde eğer arı iğnesini bıraktıysa onu çıkarmanız, daha sonra o bölgeyi amonyaklı su ile silmeniz önerilir.
Kene sokması: Kene daha çok yeşillik, çayırlık alanlarda bulunur ve insan derisine açık bir noktasından tutunur. Keneyi fark ettiğiniz anda elinizle tutup çıkarmak veya üzerine alkol, zeytin yağ gibi bir sıvı dökmek en tehlikeli hareketlerdendir. Eğer kenenin başı derinin içerisine gömülmemişse ve keneyi bir bütün olarak derinin içinden çıkarabileceğinizi düşünüyorsanız, bir cımbız yardımıyla saat yönünün tersine çevirerek çıkarabilirsiniz. Aksi takdirde en yakın sağlık kuruluşundan yardım almanız faydalı olacaktır.
Akrep sokması: Akrebin taşıdığı zehir kuyruğundadır ve kuyruğunun boğum sayısı ile artar. Akrebin soktuğu bölgede ağrı ve uyuşukluk hissedilir. Zehrin emilmemesi gerekir. İlk yardım olarak bölgeye amonyak sürülmeli ve akrebin soktuğu bölgenin biraz altından bağlanması gerekir. Ardından en yakın sağlık kuruluşuna gitmek önem taşır.
Örümcek sokması: Küçük, siyah, kafasında kırmızı benekli ve kum saati şeklindeki küçük örümcekler zehirlidir. Zehirli örümceğin sokması durumunda yaranın oynatılmadan, üzerinin bir bezle sıkılması ve bölgeye buz uygulanması gerekir.
Reaksiyon Şekline Göre Nasıl Müdahale Etmelisiniz?
– Böcek sokmasının gerçekleştiği bölgede küçük bir şişlik olduysa, yani lokal bir reaksiyon varsa buzla kompres iyi gelecektir. Üzerine antihistaminik pomat uygulayabilirsiniz.
– Böceğin soktuğu bölge daha geniş bir alana yayılırsa; örneğin tüm kolun veya bacağın şişmesine neden olursa doktordan yardım almak gerekir. Doktorun önereceği ilaçlarla tedavi etmeniz önerilir.
– Karın ağrısı, ishal, nefes almakta zorluk toksik reaksiyona işaret eder. Bu gibi durumlarda acilen sağlık merkezine başvurulmalıdır.
Biliyor musunuz?
Ferdi Kaza Sigortası sizi yılan veya böcek sokması neticesinde meydana gelebilecek zehirlenmelere karşı teminat altına alır. Beklenmeyen bir kazanın elinizi kolunuzu bağlamaması için ferdi kaza sigortanızı mutlaka yaptırmalısınız. Sigorta Cini güvencesiyle yaptıracağınız Ferdi Kaza Sigortası olası kazalardan kaynaklanan maddi kayıplarınıza karşı size teminat sunar.
Kaynaklar:
http://www.healthline.com/health/first-aid/bites-stings#overview1
http://ailehekimligi.gov.tr/yal-ve-oezuerlue-bakm/564-zehirlenmeler-boecek-sokmas-ve-hayvan-isrmalarnda-lk-yardm.html