
Yurt Dışında İş Bulmayı Kolaylaştıran Meslekler Hangileridir?
Yurt dışında çalışmak son zamanlarda arkadaş sohbetlerinde en sık bahsedilen konulardan biridir. Farklı bir kültür ve dil öğrenimi, kariyer olanaklarının genişliği, uluslararası deneyim seçeneği, küresel yaklaşımları yerinde incelemek, yeni arkadaşlar edinmek ve daha birçok sebeple insanlar meslekleriyle ilgili yurt dışında iş imkânları varsa değerlendirmeyi planlar. Yurt dışında en gözde meslekler bilişim ve hizmet sektöründe yoğunlaşır. Gelişmeyi sürdüren Avrupa ekonomisinde bazı meslek gruplarında eleman açığında da büyüme görülür. Kalifiye personeller aracılığıyla eleman açığını kapatmak isteyen işverenlerin, yurt dışından gelen başvurulara da sıcak baktığı rahatlıkla söylenebilir. Yurt dışında iş arayanlar, kendilerine uygun bir işi kariyer sayfalarından kolaylıkla bulabilir.
Yurt Dışında İş Bulmak İçin En Şanslı Sektör: Bilişim Sektörü
Günümüzün teknoloji dünyası olduğu dikkate alındığında, bilişim sektöründe personel açığının sona ermeyeceği düşünülebilir. Dijital dünyayla ilgili çalışma alanlarının sürekli gelişmesi, yeni meslek kollarını da ortaya çıkarır. Bilgisayar mühendisliği ve yazılım uzmanlığı yurt dışında iş bulmak konusunda en şanslı mesleklerdir. Sektörün en önemli avantajı, yaşadığınız ülkenin ana dilini bilme zorunluluğu olmamasıdır. Böylece özellikle ana dili İngilizce olmayan ülkelerde çok ciddi bir engel olarak görülen ikinci dilden kaynaklanan problemler minimuma iner. Bu alanlarda iş bulmak için ilgili bölümlerden mezun olmanız da bir zorunluluk değildir. Alandaki yazılım bilginizi ve deneyiminizi kanıtlayan bir portföy, iş bulmanız için yeterli olabilir.
Grafik ve web tasarım da yurt dışında en çok kazandıran meslekler arasında yer alır. Akıllı cihazların günlük hayatta yaygınlaşmasıyla birlikte web tasarımının da önemi artmış durumdadır. Mobil uygulama tasarımı ve illüstratörlük gibi birçok alanı bulunan mesleklerde yetenek ve teknik tecrübe sahibi olmak gereklidir. Bunun yanı sıra grafik ve web tasarım işlerinde sıklıkla kullanılan programlara hâkim olmak, iş bulmak için en önemli kriterler arasında yer alır.
Bilişim sektörüyle ilgili yurt dışında en çok ilgi gören alanlardan biri de dijital pazarlama sektörüdür. Dijital pazarlamada özellikle içerik girişi gerektiren sosyal medya sektöründeyseniz, ülkenin ana diline hâkim olma şartı mutlaka aranır. Performans pazarlama profesyonellerinde dijital reklam, A/B testleri ve raporlama bilgisiyle beraber sayı ve optimizasyon hâkimiyeti öne çıkar.
Hizmet Sektöründe Çalışanlara Öneriler
Özellikle Avrupa’da genç nüfustaki azalmayla birlikte hizmet sektöründeki personel ihtiyacının azımsanmayacak boyuta ulaştığı söylenebilir. Aranan nitelikler dikkate alındığında, çalışmak üzere yurt dışına ilk kez gidecekler için hizmet sektörünün ideal bir seçenek olduğu ortadadır.
Kuaförlük, inşaat işçiliği, garsonluk, mağaza görevlisi ve aşçılık hizmet sektöründe en rahat iş bulunabilen meslekleri arasında yer alır. İş başvurusu sırasında yeteneklerinizi ortaya koymanız işi almanız için yeterli olacaktır. Ancak hizmet sektöründe çalışmak için yaşadığınız ülkenin ana diline hâkim olmak önemlidir. Bu mesleklerde çalışmakla ilgili bir diğer güçlük, iş ararken o ülkede bulunmanız gerekliliğidir. Bilişim sektörü gibi alanlarda iş başvurusu görüşmeleri çevrim içi olarak yapılırken hizmet sektöründe daha çok yüz yüze görüşmeler tercih edilir.
Ya Diğer Meslekler?
Elbette bilişim ve hizmet sektörü dışında da iş bulmayı kolaylaştıran meslekler vardır. Tıp, matematik, enformatik, mühendislik, doğa bilimleri ve teknik bilimler yurt dışında en çok eleman ihtiyacı duyulan melekler arasında yer alır. Yurt dışında iş bulmak isteyenler, kariyer sayfalarını takip ederek kendilerine uygun bir işi kolaylıkla bulabilir. Sigorta Cini, yurt dışında karşılaşabileceğiniz sağlık sorunlarıyla ilgili endişelerinizi Seyahat Sağlık Sigortası ile ortadan kaldırır. Söz konusu sigorta, vize başvurusu için zorunlu tutulan seyahat sigortasıyla ilgili tüm teminatları içerir.
Kaynaklar
https://www.deutschland.de/tr/topic/ekonomi/almanyada-eleman-ihtiyacinin-en-yuksek-oldugu-meslekler