
Yeni Başlayanlar İçin Motosiklette 10 Güvenlik Tedbiri
Motosiklet kazalarına ilişkin istatistikler pek iç açıcı değil: Bir kazada motosiklet kullanıcılarının ölme riski arabada bulunan kişilere kıyasla 30 kat fazla. Motosiklet kazalarının büyük bölümü hız ve alkollü kullanımdan kaynaklanır. Risk faktörlerini ortadan kaldırdığınızda kaza riskini de önemli ölçüde ortadan kaldırmış olursunuz.
Kullanabileceğinizden Daha Büyük Bir Motosiklet Almayın
Günümüzde üretilen motosikletlerin performansları 10-20 yıl öncesine göre oldukça yüksektir. İlk kez motosiklet alacaksanız, oturduğunuzda ayak tabanınızın zemine tam olarak basmasına imkan veren, size ağır gelmeyen, kendinizi rahat hissettiğiniz bir model seçmeye özen gösterin. 250-300 cc motor gücündeki bir motosiklet şehir içi trafikte kullanım ve başlangıç için idealdir. Eğer motosikletinizi otoyolda kullanmayı hedefliyorsanız 500-750 cc aralığında motor gücüne sahip bir model satın alabilirsiniz.
ABS Fren Sistemi Edinin
Artık çoğu motosiklet modelinde bulunan ABS fren sisteminin hayat kurtarıcı olduğu tartışmasız bir hal almıştır. İyi bir motosiklet kullanıcısı olsanız bile ABS frenleri her zaman sizden daha iyidir. ABS fren sistemi acil duruşlarda direksiyon kontrolünü kaybetmemenizi sağlar. Özellikle yağışlı havalar ve kaygan yollarda önemlidir.
Sürüş Dersi Alın
Motosiklet kullanmaya yeni başlıyorsanız veya uzun bir aradan sonra tekrar kullanacaksanız mutlaka sürüş dersi alın. Başlangıç dersleri kadar, özellikle acil manevraları nasıl yapmanız gerektiği konusundaki ileri aşamalı dersler de önemlidir. Bölgenizdeki motosiklet kurslarını araştırabilir veya motosikleti satın aldığınız yere nerede ders alabileceğinizi danışabilirsiniz.
Kafanızı Kullanın; Kafanızı Koruyun
Evet, kasktan bahsediyoruz! İstatistiklere göre, kask kullanmayan motosiklet sürücülerinin bir kazada ciddi kafa travması geçirme olasılıkları kullananlara kıyasla 3 kat fazladır. Modern kasklar hem daha sağlam hem daha hafif hem de daha rahattır. Üstelik rüzgar sesi ve gürültüyü kesmekte de etkilidirler. Bu arada, kaskın da bir ömrü olduğunu ve ortalama her 5 yılda bir yenilenmesi gerektiğini unutmamalısınız.
Kıyafetlerinizi Doğru Seçin. Motosiklet üzerindeyken tişört, kot, sandalet giymek adeta büyük acılara davetiye çıkarmaktır. Sizi yeri geldiğinde rüzgardan, tozdan veya sinek-böcekten koruyacak doğru bir kıyafete ihtiyacınız vardır. Deri veya bu ayarda güçlendirilmiş ceket, eldiven ve pantolon ihtiyacınız olanlardır. Ceketin nefes alan bir yapısı olmalı ve kıyafetleriniz görünürlüğünüzü artıran canlı renklerden oluşmalıdır. Ayrıca, gözlerinizi korumak için gözlüğe veya motosiklet camınıza güvenmeyin; kask vizörü kullanın.
Daima Savunmada Olun. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, bir arabanın ve bir motosikletin dahil olduğu kazalarda %60 otomobil sürücüleri hatalı çıkmaktadır. Dolayısıyla motosiklet üzerindeyken şerit değiştiren, ara sokaklardan aniden çıkan araçlara karşı ekstra dikkatli ve tedbirli olmanız gerekir. Takip mesafesini korumak da hep dikkat edeceğiniz konulardan biri olmalıdır.
Kötü Hava Koşullarına Dikkat Edin
Yağışlı ve rüzgarlı havalar konusunda dikkatli olmalısınız. Yağmur hem görüş açınızı azaltır hem de yolun kayganlığını artırır. Bu havalarda ani manevralar yapmaktan kaçının. Rüzgarlı havada ise rüzgarın geldiği yöne dikkat edin. Rüzgarın sizi savurma riskini hesaba katın.
Yolda Önünüze Çıkabilecek Her Şeye Hazırlıklı Olun
Islak yapraklar, kum, çakıl taşı motosikletinizin tekerleklerini beklemediğiniz biçimde etkileyebilir. Benzer şekilde, aracınızın içindeyken çok fark etmeyeceğiniz kasis ve çukurlar motosiklet üzerindeyken ciddi tehlikeye dönüşebilir. Hız yapmak, bu beklenmedik yol koşullarına yakalanmak anlamına gelir. Oysa her zaman makul bir hızda giderseniz, yol üstünde tehlike arz edebilecek koşulları atlatabilirsiniz. Hızınızı mümkün olduğunca düşürerek ve örneğin kasisler, çukurlar, yabancı maddeler üzerinden geçiş açısını doğru ayarlayarak tehlikeyi ortadan kaldırabilirsiniz.
Motosiklete Binmeden Önce Hızlı Kontrolünüzü Yapın
Her kullanım öncesinde, motosiklet farlarınızın, sinyallerinizin, kornanızın çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Zincir, emniyet kemeri, frenler de kontrol edilecekler arasındadır. Lastiklerinizin basınç seviyesini ve herhangi bir yıpranma olup olmadığını gözden geçirin.
Dilerseniz, hangi tip motosikletin sizin için daha uygun olacağını inceleyen, Yeni Başlayacaklar İçin Motosiklet konulu önceki yazımıza da göz atabilirsiniz.
Sigorta Cini olarak, motosikletinizin size sunduğu keyfi ve özgürlüğü tam olarak çıkartabilmeniz için, yola çıkmadan önce trafik ve kasko sigortanızı mutlaka yaptırmanızı öneriyoruz. Kolay teklif almak için burayı tıklayabilirsiniz.