
Vur – Kaç Kazalarında Ne Yapmanız Gerektiğini Biliyor musunuz?
Vur – kaç kazaları oldukça yaygındır. Günde ortalama bir aracın bu kazaya maruz kaldığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla, eğer başınıza böyle bir kaza geldiyse, bilmelisiniz ki bunu yaşayan tek şanssız kişi siz değilsiniz. Öncelikle yapmanız gereken, aracınızı yerinden hiç kıpırdatmadan olay yerinde küçük bir araştırma gerçekleştirmek olmalı.
Vur – Kaç Kazasında İzlenmesi Gereken Süreçler Nelerdir?
- Telefonunuzla otomobilinizdeki hasarın fotoğrafını çekmeyi unutmayın. Çektiğiniz bu fotoğraflar kazaya ilişkin delil oluşturması bakımından önemlidir.
- Olayın meydana geldiği çevrede küçük bir soruşturma yapabilirsiniz. Eğer arabanızı park ettiğiniz yer insanların gelip geçtiği, dükkanların bulunduğu bir bölgeyse olaya tanık olmuş biri çıkabilir.
- Park ettiğiniz yere yakın mağazalardan birine ait kamera, alışveriş merkezi kameraları, MOBESE kameralarının olması da işinizi kolaylaştıracaktır. Böyle bir kamerayı tespit etmeniz halinde, mağazadan veya alışveriş merkezinden kayıtları isteyebilirsiniz.
- Yapmanız gereken diğer işlem, yine aracınızı kıpırdatmadan polise haber vermek olmalıdır. Eğer kırsal bir bölgedeyseniz jandarmaya haber vermeniz gerekir.
- Vur – kaç kazalarında zararınızın karşılanabilmesi için aracınızın kasko sigortası olmalıdır. Aracınıza ait zorunlu trafik sigortası yalnızca sizin kendi aracınızla diğer sürücülere ve 3. kişilere verdiğiniz zararları karşılar. Aracınızın kasko sigortası varsa hemen sigorta şirketinizi arayıp bilgilendirin. Çektiğiniz fotoğraflar kasko sigortası şirketinize sunulması açısından da önemlidir.
- Eğer aracınız çalışmayacak veya yerinden hareket edemeyecek kadar büyük zarar görmüşse, çekici işlemi için de irtibat kurmanız gereken yer kasko sigortanızı yaptırdığınız sigorta şirketidir.
Vur – Kaç Kazasında Hukuki Yollara Başvurulabilir mi?
Trafik Şube Müdürlüğü’nden vurup kaçan aracı tespit edebilirseniz, aracın sürücüsü veya aracın işleteni aleyhinde hukuki yola başvurmanız mümkün. Burada dava konusu, haksız fiil sonucu aracınıza / malınıza zarar verilmesidir. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açacağınız dava ile bu zararın tazminini talep edebilirsiniz. Bununla birlikte, dava masraflarını da dikkate alarak, talep ettiğiniz zarar bedelinin hukuki yola başvurmaya değecek bir miktar olup olmadığını kendiniz takdir etmelisiniz.
Tekrar hatırlatmak gerekirse, öngörülmeyen kazalara karşı hazırlıklı olmanın tek yolu aracınıza kasko sigortası yaptırmaktır. Dilerseniz, en uygun kasko bedelinin belirlenmesi ve ihtiyacınıza yönelik kasko sigortasının yapılması için Sigorta Cini’ne başvurabilirsiniz.