
Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?
Her gün milyonlarca araç trafikte. Bunun doğal sonucu olarak da kazalar kaçınılmaz. Bu kazalardan doğacak üçüncü kişilerin mağduriyetlerini gidermek için devlet her araca trafik sigortası yaptırmayı zorunlu hale getirmiştir. Trafik sigortası kaza halinde tarafların hatası oranında karşı tarafın hasarlarını karşılar. Yani bir kaza halinde sizin sigorta poliçeniz hatanız oranında karşı tarafın masrafını, karşı tarafın sigorta poliçesi ise hatası oranında da sizin masraflarınızı karşılar. Tabi bu masraflar, belirlenen limitler ölçüsünde karşılar.
Trafik sigortasında limitler ve teminatlar standarttır. Bu teminat ve limitleri devlet belirler. Ancak sizin ödeyeceğiniz primler sigorta şirketinize göre değişir. Bu değişimdeki temel esas ise hasarsızlıktır. Resmi olarak %20 indirim ile %60 artırım oranında fiyatlar farklılık gösterecektir. Yani aracınızla herhangi bir kaza yapmadıysanız ve trafik sigortanızı kullanmadıysanız bir sonraki poliçenizde indirim kazanırsınız. Ama bir kazaya karıştıysanız ve sizin hatanızdan kaynaklı bir tazminat durumu oluşmuşsa ve bunu trafik sigortası karşılamışsa bir sonraki poliçenizde artırımla karşılaşırsınız.
UYARI:
Bu durumu 7 basamaklı merdiven olarak düşünün. 1. 2. ve 3. basamaklar trafik sigortasını kullananlar olarak tanımlanır. Hasarsızlık indiriminden yaralanamayacak grup olarak da düşünebilirsiniz. 1. basamak belirlenen en üst limitten sigortayı kullananlardır ve bu gruba %60 arttırım uygulanır. 2. basamak limitin tamamını değil ama önemli kısmını kullanan gruptur. Bu gruba %40 arttırım uygulanır. 3. basamak limitin belirli kısmını kullanan gruptur. Bu gruba %20 arttırım uygulanır.
4. basamak ilk defa trafiğe çıkan araç için yapılan trafik sigortasıdır. Bu araçlara ne indirim ne arttırım uygulanır. 5,6 ve 7. Basamak ise hasarsızlık indirimi hak eden gruptur ve hasarsızlık yılına göre %10, %15 ve %20 indirim kazanırlar.
Hasar durumu trafik sigorta hesaplamasının temel basamaklarındadır. Elbette daha birçok değişken sigorta primlerini etkiler.
Trafik Sigortası Hesaplanırken Dikkat Edilen Unsurlar:
- İlk olarak aracın modeli ve markası önemlidir. Düşük model bir aracın (örneğin 1996 model) kaza yapma riski daha yüksektir. Yüksek güvenlik donanımı (ABS, ESR vb. fren sistemleri) mevcut olmadığı için ve aracın uzun süredir kullanımından dolayı bir çok parçası artık eskidiği için risk yüksektir. Tamam belki siz arabanıza çok iyi bakmış olabilirsiniz. Ama bu durum genel ortalama göz önüne alınarak belirleniyor. Aracın markası da önemli. Daha çok gençlerin tercih ettiği markalar da risk grubuna giriyor.
- Daha sonra sürücünün yaşı, deneyimi ve kaza geçmişi de çok önemli. 65 yaşındaki bir sürücü refleksleri zayıfladığı için risk grubuna girer. Yeni ehliyet almış bir sürücü de risk grubundadır. Ayrıca kişinin kaza geçmişi bir diğer önemli etken. Bu etken aynı zamanda hasarsızlık indirimiyle de yakından ilgili. Trafik sicili bozuk olan bir sürücü her zaman risk grubunda yer alır.
- Bir diğer konu da yaşadığınız şehir. Sigorta şirketleri tüm illerin kaza oranını tutuyor. Buna göre de kaza oranı yüksek iller daha fazla öderken düşük iller daha az sigorta primi ödüyor. Bir diğer konu da büyük şehirler. Mesela geçen yıl Balıkesir büyük şehir değildi. Trafiğe çıkan bir araç 160-190 TL aralığında sigortasını yaptırırken mevcut yasayla büyük şehir olan Balıkesir’de aynı araçlar artık 250-280 TL aralığında sigortalarını yaptıracaklar. Yeni büyük şehir olan illerdeki sürücülerin dikkatine.
Trafik sigortası trafikte başınıza gelebilecek kazalar konusunda sizin en büyük güvencelerinizden biridir. Bu yüzden de zorunludur ve yaptırılmadığı takdirde trafik cezasıyla karşılaşırsınız. Trafikte mağduriyet yaşamamak için trafik sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin.
UYARI: Trafik sigortasının teminatları sabittir, fakat ödeyeceğiniz tutar farklılık gösterebilir. Bu yüzden Sigorta Cini aracılığıyla farklı sigorta firmalarında karşılaştırmalı teklif alarak size en uygun trafik sigortasını buraya tıklayarak seçebilirsiniz.Trafik sigortasının zorunlu olduğunu ve sigortasını yaptırmayan araçların bağlanarak trafikten men edildiğini de sakın ama sakın unutmayın.