
Schengen vize başvurusu nasıl yapılır?
Avrupa ülkeleri, yılın her mevsiminde gidilip görülebilecek tarihi güzellikleri ve büyüleyici atmosferi ile ülkemizin hemen yanı başında. Türkiye’ye en yakını yaklaşık bir, en uzağı ise uçak ile sadece birkaç saat mesafede olan Avrupa ülkeleri; yaz veya kış tatilleri dışında ülkemizden yapılan iş seyahatleri açısından da çok sık ziyaret edilen lokasyonlar arasında bulunuyor.
Yurt dışına yapılan seyahatlerde, bazı yabancı ülkelere giriş yapabilmek için, o ülke makamlarından alınması gereken resmi izin olarak bilinen vizeye ihtiyaç duyuluyor. Vize politikası her ülkeye göre değişim gösterebiliyor. Kimi ülkelere girişte Türk vatandaşları 30 gün veya 90 gün gibi sürelerde vizeden muaf olurken kimi ülkelere girebilmek için ancak belirli bir prosedüre göre verilen vize işlemlerini önceden halletmek gerekebiliyor. Normal bir umuma mahsus pasaporta sahip olan Türk vatandaşının Avrupa ülkelerinin birçoğuna seyahat edebilmesi için Schengen vizesi alma zorunluluğu bulunuyor. Schengen vizesi alacakların bilmesi gereken önemli detayları sizler için toparladık.
Schengen Vizesi Nedir?
Yaklaşık 35 sene önce bazı Avrupa ülkelerinin arasındaki sınırların geçişini kolaylaştırıp kontrolleri kaldırmak amacıyla imzaladıkları bir anlaşma sonucu ortaya çıkan Schengen vizesi, yıllar içerisinde başka Avrupa ülkelerinin de katılımıyla genişledi. Şu anda seyahat etmek için Schengen vize başvurusu yapmak gereken ülkeler arasında; Almanya, Fransa, Belçika, Lüksemburg, İspanya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İzlanda, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Liechtenstein, Letonya, Malta, Litvanya, Hollanda, Avusturya, Norveç, Polonya, Portekiz, İsviçre, İşveç, Slovenya, Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti yer alıyor. Birbiri arasında kontrolsüz ve sınırsız geçiş hakkı bulunan bu ülkelere giriş için bazı ülke vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Örneğin; Norveç’e gitmek üzere Shengen vizesi almış olan bir kişi, vize süresi boyunca Hollanda, Belçika gibi diğer Schengen ülkelerine de giriş-çıkış yapabiliyor.
Schengen Vizesi Başvuru Evrakları Nelerdir?
Öncelikle hangi Schengen ülkesine gidilecekse o ülke konsolosluğuna bireysel olarak Schengen vize başvurusu yapılarak randevu alınması gerekiyor. Schengen vizesi başvuru evrakları arasında, vize talep formu, biyometrik fotoğraf, yetişkinler için 60, çocuklar için 35 euro olan vize harç ücreti, dilekçe, seyahat sağlık sigortası, uçak veya diğer araçlara ait biletler, otel/konaklama rezervasyonları, tur ile gidenler için tur tarafından verilen belgeler, çalışanlar için iş yerinden alınacak gelir belgeleri ile SGK hizmet döküm evrakları ve gidilecek olan ülkeden gönderilen davetiye yazısı bulunuyor. Başvuru sonucu genellikle bir hafta içerisinde olumlu veya olumsuz sonuçlanıyor. Olumlu sonuçlanması halinde ilgili konsolosluğa gidilerek gerekli evrakların alınması gerekiyor.
Seyahat sağlık sigortası hem ülkemizde hem de yurt dışında acil sağlık sorunları olması durumunda anında müdahale edilebilmesi için tercih ediliyor. Sigorta yaptırmak vizelerde zorunlu işlemlerden biri olmakla birlikte, başvuru olumsuz sonuçlansa bile vize ret evrağının sigorta şirketine iletilmesi halinde iptal edilebiliyor.
Siz de Shengen vizesi gereken yurt dışı ziyaretlerinizde hızlıca seyahat sağlık sigortası temin etmek ve yolculuğunuzu daha bilinçli olarak güvenle yapabilmek için Sigorta Cini seyahat sağlık sigortası sayfasını ziyaret edebilir, seyahat sağlık sigortanızı hızlı ve kolayca online satın alabilirsiniz. Yolculuğunuz için aklınızdaki sorular hakkında (0850) 222 99 96 numaralı telefonu arayabilir veya Sigorta Cini mağazalarını ziyaret ederek merak ettiklerinizin yanıtlarını bulabilirsiniz.
Kaynak: https://www.schengenvisainfo.com/tr/