
MTV Nasıl Hesaplanır?
MTV nedir?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre, Türkiye’de kayıtlı her aracın ödemesi gereken vergiye Motorlu Taşıtlar Vergisi yani kısaca MTV denir. İstisnai bir takım araçlar hariç hemen hemen her araç MTV ödemek zorundadır. Bazı araçlarda yılda bir kez bazı araçlarda yılda iki kez MTV ödenir. Ödeme süresi ve ödenecek miktar aracın cinsine göre değişir. Örneğin otomobillerde silindir hacmine ve yaşına göre her yıl belirlenen tutarlar vergi dairelerine ya da vergi daireleri adına anlaşmalı banka ve ilgili kurumlara yatırılarak aracın vergi ödemesi tamamlanır.
MTV neye göre hesaplanır?
MTV, aracın türüne göre hesaplanır. Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri için MTV hesaplamaları yapılır. Bu hesaplamalarda aracın cinsi, silindir hacmi ve yaşı dikkate alınır. Belirlenen MTV miktarları her yıl değişir. Örneğin, 1-3 yaş arası, silindir hacmi 1.3’ten aşağı olan bir otomobilin 2015 yılı MTV miktarı 591 Türk lirasıdır. 1-6 yaş arası 1.9 silindir hami olan bir panelvanın 2015 MTV miktarı 1.429 Türk lirasıdır. Araçların MTV miktarları her yıl duyurulur. Belirlenen miktarlar vergi dairesine yatırılır.
MTV ne zaman ödenir?
MTV her yıl iki taksit olacak şekilde planlanan tarihler arasında ödenir. İlk taksit Ocak ayında ikinci taksit ise Temmuz ayında ödenir. Ödenmeyen vergiler cezaya kalır ve aylık faiz işletilir.
Aracın MTV hesaplaması nasıl yapılır?
MTV fiyatlandırması Maliye Bakanlığı tarafından her yıl belirlenir ve genelde yeni yıl başlamadan önce duyurulur. Ödenecek miktarlar genelde enflasyon oranında artış gösterir. İnternet vergi dairesine girerek, motorlu taşıt sorgulama ekranından kimlik ve araç bilgileri girilerek vergi miktarı öğrenilir.
MTV nasıl ödenir?
Aracın MTV ödemesi vergi daireleri ya da vergi daireleri adına işlem yapan anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılır. Vergi dairesine ruhsat ile giderek aracın MTV’si ödenebilir.. Ayrıca internet vergi dairesi internet adresinden kredi kartı ile ödeme yapılabilir.. Bankalar bu ödemelerin kendilerine ait kredi kartıyla yapılması için bu dönemlerde çeşitli kampanyalar düzenlemektedirler. Siz de eğer kredi kartıyla ödeme yapacaksanız bu kampanyaları değerlendirmek isteyebilirsiniz.
MTV ödenmezse ne olur?
Aracın vergisi ödenmediği durumlarda vergi miktarı üzerinden aylık faiz işletilir. Vergi ödemesini yapmayan araç sahiplerine Maliye Bakanlığı bir uyarı mektubu gönderir. Daha sonra araç sahibinin varsa banka hesabına e-haciz konularak vergi tahsil edilir. Ayrıca MTV ödemesi yapılmayan araçların muayenesi yapılmaz ki muayenesi yapılmayan araçlar trafikten men edilir. Bunların dışında MTV ödemesi yapılmayan araçların alım-satım işlemleri de yapılamaz. Aracın el değiştirebilmesi için önce ödenmemiş MTV borcu ödenmek zorundadır.
MTV’de özürlü indirimi
2004 yılından itibaren MTV’de malul ve engelliler ile ilgili istisna vardır. %90 ve üzeri engeli bulunan araç sahiplerinin vergi muafiyeti vardır. Ancak aracın da engel durumuna göre özel dizayn edilmiş olması gerekir. Sakatlık derecesi tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan raporla vergi dairesine yapılan başvuruda beyan edilerek özürlü indiriminden yararlanılır. İl özel idare ve belediyelere ait taşıtlar MTV ödemez.
Kasko değer listesi üzerinden MTV indirimi
Türkiye Sigorta Birliği, her yıl düzenli olarak araçların kasko değer bedelini belirler. Bu bedeller, araçların yıl, model, donanım seviyesi gibi özelliklerine göre belirlenir. Eğer MTV tarifesinde ödeyeceğiniz bedel, aracınızın kasko değer listesi değerinin %5’inden fazla ise tarifede belirtilen bedelin bir alt bölümünden ödeme yaparsınız.
Kasko değer listesi indiriminden yararlanmak isteyenler, “Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu”nu, yetkili sigorta acentesine düzenlettirerek ilgili vergi dairesinin formuna, dilekçe ekleyerek başvurup, indirim talebinde bulunabilir.