
Motosikletinizi Sezona Nasıl Hazırlamalısınız?
Sonbaharın eşiğindeyiz. Ardından da kışı karşılayacağız. Motosiklet kullanıcısı olarak sizi de yakından ilgilendiren zamanlar bunlar. Motosikletinizi her iki mevsime de hazırlamanız için en elverişli dönemler.
İki anahtar kelime verelim size: Bakım ve kontrol. Bir motosikletin hazırlığı bu iki temel fonksiyon çerçevesinde yapılır. Size net ve kısa adımlar halinde hazırlık için ipuçlarını sunuyoruz.
Yağ kontrolü
Motor, bir motosikletin kalbidir. Tıpkı vücudumuz gibi düşünün. Ve bu düşünceden dolayı bakıma ilk olarak motorla başlayın. Motorunuz için seçtiğiniz yağın kaliteli olması çok önemlidir. Performans, özellikle uzun soluklu performans için yağınızın kalitesini ölçtürmelisiniz. Motorunuz uzun süredir garajda kaldıysa bu adımı daha da özenli uygulamalısınız. İklim nedeniyle sıcaklıklar düştüğü için düşük yoğunluklu yağ tercih edebilirsiniz.
Zincir bakımı
Zinciriniz için temizleme fırçası ve spreyi edinmenizde yarar var. Spreyiniz zincir temizliğine özel olmalıdır. Temizliği yaparken bütün tozun ve kirin giderildiğinden emin olun. Bu işlemi dikkatli ve yavaş yapmalısınız. Zincirin gerginliğini ayarlarken motorunuzun kullanım kılavuzundan faydalanın. Her modelin ve motosiklet tipinin zincir gerginlik oranı değişebilir. Örneğin; gevşek zincirler daha kısa ömürlü olabiliyor. Dişliler ise daha özenli ve dikkatli bakım isteyebiliyor. Gerekirse dişlilerin ve zincirin birlikte değiştirilmesi motor bakım uzmanlarınca tavsiye ediliyor.
Frenler
Frenlerinizi kuru bir bez ve özel bir temizleme solüsyonu ile temizlemelisiniz. Bu işlemin ardından balataların durumunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Fren hidroliği eski ise yenilenmesi gerekebilir. Güvenli sürüşün altın kuralının iyi çalışan frenler olduğunu unutmayın. Sert sürüşlerde bile frenlerinizin olması gereken şekilde çalıştığını test edin.
Lastikler
Motorunuz uzun zamandır park halinde miydi, ya da motorunuzu sürekli kullanıyor musunuz? Her şekilde lastik basıncını mutlaka kontrol etmelisiniz. Lastiklerinizdeki kodlar imal tarihlerini gösterir. Başka bir deyişle, lastiklerin de ömrü vardır ve yaş aldıkça performansları düşüşe geçer. Belki de lastiklerinizi yenilemeniz gerekiyordur.
Kollar ve kablolar
Debriyaj ve fren kollarını hareket ettirmek suretiyle kontrol edin. Hareket kusursuzluğu için yağlamanız da tavsiye ediliyor.
Hava filtresi
Motor bakımında ve yeni sezona hazırlanırken olmazsa olmaz bir adım daha. Hava filtresinin ne durumda olduğunu mutlaka kontrol edin. Eğer toz ve benzeri kirle dolmuşsa, değiştirmeniz şart. Bazı kirlerin özel yıkama solüsyonları ve temiz suyla da giderilebileceğini göz önünde bulundurarak hazırlıklı olmanız faydalı olacaktır.
Akü ve elektrik sistemi
Öncelikle pilinizdeki voltajı kontrol edin. Eğer güç bitmişse, piyasada kolaylıkla bulunabilecek bir şarj cihazı ile şarj edebilirsiniz. Ancak bazı piller tamamen ölür. Bu durumda şarj edilemez ve pil değişimi şart olur. Günümüzdeki pek çok motosiklet modelinden kendi pilini çıkardığınızda yapılan ayarlar geçersiz hale gelir. Bu nedenle pil değişimi hassas bir konudur ve pil değişiminden sonra ayarlarınızı kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Tüm bu bakımı kendiniz yapabileceğiniz gibi uzman yardımı da alabilirsiniz. Hem güvenli hem de keyifli bir sürüş için motosikletinizi önümüzdeki mevsime hazırlamak bu kadar kolay.
Bakımı tamamlamak ve motorunuzu birçok riske karşı koruma altına almak için motokasko da gerekli. Buraya tıklayarak size en uygun motokasko teklifini alıp Sigorta Cini’nin ücretsiz sigorta danışmanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz.