
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hesaplama Nasıl Yapılır?
Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama Nasıl Gerçekleştirilir?
Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulama Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi İnternet sitesi olan www.gib.gov.tr adresindeki E-işlemler üzerinden gerçekleştirilebilir. E-işlemler menüsü altındaki “Borç Sorgulama ve Ödeme” linkini takiben “MTV Borcu Sorgulama ve Ödeme” başlığının tıklanması gerekmektedir. Açılan sayfada TC kimlik numaranız, doğum tarihiniz, anne kızlık soyadı ve aile üyelerinden birinin TC kimlik numarası sizden istenir. Bilgileri eksiksiz girmeniz halinde borç sorgulama ekranına yönlendirmeniz sağlanarak, varsa borcunuzu görmeniz ve ödemenizi gerçekleştirmeniz mümkün hale gelir.
MTV Hesaplama 2017 Nasıl Yapılır?
Karayolları Trafik Kanunu’na tâbi, trafik şubelerinde kaydı bulunan bütün motorlu taşıtlar MTV öder. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenir.
MTV hesaplanırken; araç tipi, aracın yaşı, motor silindir hacmi dikkate alınır. Otomobil ve motosikletler için Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplamasında esas olan aracın yaşı ve silindir hacmidir. Otobüslerde aracın yaşı ve oturma kapasitesi, kamyonlarda ise yine aracın yaşı ve azami toplam ağırlığı dikkate alınır. 2017 yılı için bu hesaplama Gelir İdaresi Başkanlığı, İnternet Vergi Dairesi’nin ilgili web sayfası üzerinden (https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_HSP_MTV) yapılabilmektedir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödemelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri vergi dairelerine yapılabileceği gibi anlaşmalı bankalara da yapılabilir. Aracın bağlı olduğu il veya ilçe vergi daireleri ödeme almaya yetkilidir. Bankalara İnternet üzerinden ödeme yapmak mümkündür. Bununla birlikte, İnternet üzerinden yapılan ödemelerde alınan e-dekontlar vergi makbuzu yerine geçmez. Bunun için banka şubesinden tahsilat makbuzu almak gerekir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmediğinde gecikme cezası tahsil edilir. Eğer araç sahibi yılın ilk taksitini ödemez, ikinciyi öderse ilk taksit, gecikme cezası ve ikinci taksit birlikte alınır. İki taksitin de ödenmemesi halinde araç sahibine uyarı mektubu gönderilir. Uyarı mektubuna rağmen ödeme yapmayan araç sahibinin banka hesaplarına haciz konması suretiyle ödemelerin tahsil edilmesi yoluna gidilir.
Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası Poliçeleriniz İçin Sigorta Cini’ni Tercih Edin!
Aracınızı trafik sigortası ve kasko sigortası ile mutlaka koruma altına almalısınız. Sigorta Cini, hem zorunlu trafik sigortası hem de kasko sigortası için size ve aracınıza en uygun teklifleri en büyük ve en güvenilir sigorta şirketleri arasından karşılaştırmalı olarak sunar. Size sadece karar vermek kalır!