
Kronik Hastalığı Olanlar Mevsim Geçişlerinde Nelere Dikkat Etmeli?
Sonbahardan kışa ve ilkbahardan yaza geçişlerde ani değişen hava koşulları, üşütmeden kaynaklanan birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Ancak basit bir grip rahatsızlığı bile kronik hastalığı olanlar için tehlikeli ve büyük sonuçlar doğurabilir. Siz de kronik bir rahatsızlığa sahipseniz ya da ailenizden biri benzeri bir hastalıkla yaşıyorsa uygulamanız gereken bazı ufak yöntemlerle, hem kendi sağlığınızı hem de sevdiklerinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
Mevsim Geçişlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Vücut direncimizi ve bağışıklığımızı etkileyen en önemli unsurlardan biri, sıcak ve soğuk hava değişimleridir. Ani değişen sıcaklıklara adapte olmaya çalışan vücudumuz bocalayabilir. Bu bocalama esnasında çabucak bir hastalık kapabilir veya kendi vücudumuzda bir enfeksiyon gelişmesi yaşayabiliriz. Bu yüzden mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve ani terleme ya da üşüme gibi durumlara hazırlıklı olmak gerekmektedir. Özellikle kronik bir akciğer rahatsızlığınız veya böbrek hastalığınız var ise terleme ve üşüme gibi durumlar tehlike yaratacak unsurlar haline dönüşebilir. Bu dönemlerde grip salgınları yaşanacağı için, kalabalık ve kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Beslenme biçiminize de her zamankinden daha fazla önem vermeli, sebze, meyve ve et ürünlerini dengeli bir şekilde tüketerek vücudunuza destek olmalısınız.
Mevsim Geçişlerinde Görülen Hastalıklar
Ani hava değişimleri öncelikle akciğer ve böbrek gibi organları etkileyecektir. Sonbahardan kışa geçerken yaşanan grip ve nezle salgınları, soğuyan hava sebebiyle zatürre gibi ciddi hastalıklara sebep olabilir. Kıştan bahara geçerken yaşanan grip ve nezle salgınları ise daha hafif olmakla birlikte kronik bir akciğer rahatsızlığı olanlar için yine tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunun yanı sıra şeker, tansiyon ve kalp hastalığı olanların sağlığı da bu basit grip virüslerinden fazlaca etkilenebilir. Mevsim geçişlerinden hormonal dengemiz de payını alacak ve değişiklik gösterecektir. Sağlıklı bir insanda basit psikolojik farklar yaratacak olan bu hormonal denge değişimi, tiroit hastası olan bireylerde farklı sonuçlar gösterebilir. Yaşanacak olan rehavet, yorgunluk ve gerginlik tiroit bezlerinin çalışma sistemini etkileyecektir. Ani hava değişimleri yalnızca fiziksel değil, ruhsal rahatsızlıklara da sebep olabilir. Uyku bozukluğu, depresyon, halsizlik baş gösterebilir ve yorgunluk hissinde artış yaşanabilir.
Bağışıklığınızı Güçlendirecek Öneriler
1- Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek olan en önemli mineral selenyumdur. Vücudunuza savaşma gücünü veren ve sağlıklı hücreleri koruyan selenyum mineralini, özellikle deniz ürünleri tüketerek sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra tam tahıllı gıdalar, yumurta, tavuk ve mantar gibi besinler de tam bir selenyum deposudur.
2- Çinko ise bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp pozitif ve dinamik hissetmenize de katkı sağlayacaktır. Tuzsuz kabak çekirdeği, badem, fıstık ve hindi eti bolca çinko almanıza yardımcı olacaktır.
3- Portakal, limon gibi narenciye ürünlerinden alabileceğiniz C vitamini soğuk algınlığı ile mücadelede en büyük silahınız olacaktır.
4- D vitamini ise özellikle kış mevsimine girerken yaşanan güneş eksikliği sebebiyle en çok ihtiyaç duyacağınız vitamindir. Yeterince güneş ışığına maruz kalamıyorsanız somon, yumurta ve süt tüketerek D vitamini açığınızı kapatabilirsiniz.
4- Hafıza kaybı, öğrenme güçlüğü ve aşırı yorgunluk yaşamamak için ise bol bol yumurta, et, balık ve süt ürünü tüketerek B12 vitamini alabilirsiniz.
5- Vitaminlerin yanı sıra doğal ve dengeli bir beslenme programı hazırlamalı ve uygulamalısınız. Ancak güçlü bir bağışıklık sistemi için iyi bir uyku düzeniniz olmalı, günlük egzersizlerinizi ihmal etmemeli ve sık aralıklarla su tüketmelisiniz.
Sigorta Cini’nin kanser ve diğer kritik hastalıklar için tasarladığı kritik hastalıklar sigortasını inceleyebilir ve sağlık bütçenize destek sağlayabilirsiniz.
Kaynaklar:
http://centralhospital.com/Haberler/kronik-hastaligi-olanlar-mevsim-gecislerine-dikkat!/