
Kaza Riskini Artıran Sürüş Alışkanlıkları
Sürekli Yüksek Hız Yapmak: Bazı kişiler hız yasaklarının kendileri için değil, diğer sürücüler için olduğunu düşünür ve hız yapmaktan vazgeçmezler. Elbette çok acil durumlarda hızlı gitmenizde sakınca yoktur ama bunu bir alışkanlık haline getirmek hem sizi hem trafikteki diğer sürücüleri ve yayaları risk altına sokar.
Alkollü Araç Kullanmak: Alkol ve uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmanın hiçbir bahanesi yoktur. Böyle bir ihmal veya umursamazlık kendinizin, aracınızdaki diğer kişilerin, diğer araçlardaki kişilerin veya yayaların canına mâl olabilir. Tabii ki, alkollü araç kullanırken yakalanmanız durumunda ehliyetinizi kaybedeceğinizi, kasko sigortanız bakımından sıkıntıya düşeceğinizi, ceza, mahkeme masrafları bakımından da büyük külfet altına gireceğinizi unutmamalısınız.
Aşırı Yavaş Araç Kullanmak: Hızlı araç kullanmak kadar çok yavaş kullanmak da tehlikeyi beraberinde getirir. Eğer asgari hız limitinin altında aracınızı kullanacaksanız mümkün olduğunca en sağ şeritte kalmaya çalışın. Ama çok yavaş kullandığınızda hem kendinizi hem diğer araçları riske attığınızı unutmayın.
Sürüş Esnasında Telefonla Konuşmak veya Mesaj Yazmak: Son yıllarda kaza oranlarını artıran başlıca sebeplerden biri de cep telefonları. Çalan telefona cevap vermek veya mesaj yazmak için gözünüzü birkaç saniye süreyle yoldan ayırmak hayati sonuçlara neden olabilir. Ölüme veya ciddi yaralanmalara yol açan trafik kazalarının ciddi bir bölümünün araç içinde telefon kullanmaktan kaynaklandığını aklınızdan çıkarmayın.
Şerit Değiştirirken veya Dönüşlerde Sinyal Vermemek: Dönüşlerde ve özellikle şerit değiştirirken sinyal vermemek yolda tehlike oluşturan başlıca nedenlerden biri. Siz gereken her durumda sinyal vermeye dikkat eden biri olsanız bile trafikteyken diğer sürücülerin sinyal vermeme alışkanlıklarına karşı dikkatli olmanızı öneriyoruz. Önünüzdeki aracın sinyal vermeden dönebileceğini veya önünüzü kesebileceğini her zaman dikkate alın.
“Makas” Atmak: Trafikte sık sık şeritler arası yüksek hızda giderek, zigzag çizen sürücülere rastlarız. Böyle tehlikeli bir sürüş esnasında sinyal vermek de fayda etmez. Maddi hasarlı ve zincirleme kazaların pek çoğu bu yüzden meydana gelmektedir.
Tampon Takibi: Trafikte en tehlikeli sürüş alışkanlıklarından biri de, sizden daha düşük hızda giden bir aracın yakın takibidir. Eğer önünüzdeki araç sizden yavaş ama hız limitleri dahilinde gidiyorsa bu size o aracı sıkıştırma hakkı vermez. Araç sürücüsünün aniden frene basması halinde arkadan çarpma olasılığınız çok büyük ölçüde artar.
Yukarıda bahsettiğimiz sürüş alışkanlıklarından biri veya birkaçı size tanıdık geliyor mu? Eğer, bunlardan birine veya birkaçına sahipseniz bu alışkanlıklarınızı hemen şimdi değiştirmenin tam vakti olabilir. Doğru sürüş alışkanlıkları oluşturmak hem kendinizin hem sevdiklerinizin hem de masum 3. kişilerin canına, malına zarar vermenizi önleyecektir. Sigorta Cini olarak, kasko sigortanızın maliyetinin artmasını ve prim ödemelerinizin yükselmesini istemiyorsanız sürüşünüz konusunda daha dikkatli olmanızı öneririz.
Trafik sigortası herhangi bir kazada diğer araç veya üçüncü şahıslara karşı verebileceğiniz maddi hasar ve kayıplara karşı sizi ve aracınızı güvence altına alır. Kasko sigortası ise kendi aracınızı %100 teminat altına almanız bakımından önemlidir.