
İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Acil ya da hayatî durumlarda, hasta ya da kaza geçiren kimsenin profesyonel sağlık hizmetlerine ulaşımı sağlanana kadar herhangi bir tıbbî malzeme aranmaksızın olay yerindeki mevcut malzemelerle yapılan uygulamaların tümü ilk yardım olarak adlandırılır. Her ne kadar iyi niyetli olunsa da, acil ya da hayatî durumlarda bilinçsizce yapılan müdahaleler ölümle ya da kalıcı sakatlıkla sonuçlanan durumlara yol açabilir. Bu nedenle, yalnızca ilk yardım eğitimi alan kişilerin bu uygulamayı yapması büyük önem taşır. İlk yardım uygulamak için; koruma, bildirme ve kurtarma ana başlıklarındaki temel uygulamaların bilinmesi gerekir.
İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?
İlk yardım eğitimi, iki aşamadan oluşur. 16 saat süren temel ilk yardım eğitimini tamamlayan ve sınavı başarıyla geçenler, en az ilkokul mezunu olmaları koşuluyla eğitimlerine devam ederek ilk yardımcı ya da eğitici sertifikası alabilirler. Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde işçi sayısı doğrultusunda ilk yardımcı bulundurma zorunluluğu, ileri ilk yardım eğitimi almış personele duyulan ihtiyacı arttırır. Diğer taraftan, acil bir durumda nasıl davranması gerektiğini öğrenmek ve hayat kurtarmak isteyen pek çok kişi Kızılay İlk Yardım Eğitimi bulunan Şube Başkanlıkları’na başvurarak eğitimini tamamlayabilir, sınavda başarılı olduğu taktirde ilk yardımcı sertifikasını alarak ilk yardımcı kimliğini taşımaya hak kazanabilir.
Temel İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir?
Genel olarak ilk yardım hasta ya da yaralının;
- Yaşamsal fonksiyonlarının sürdürülmesini,
- Durumunun kötüye gitmesinin engellenmesini
- İyileşmelerinin kolaylaştırılmasını amaçlar.
Bu nedenle; koruma, bildirme ve kurtarma olarak adlandırılan temel başlıklarda bir dizi uygulamalar içerir. Koruma adımı, hasta ya da yaralının güvenliğini sağlanması amacı güder. Diğer taraftan ilk yardım uygulayacak kişi ve çevredekilerin güvende olması da bu adımda garantilenir. İlk yardımın uygulanacağı güvenli bir alan oluşturulduktan sonra, sıra sağlık ekiplerine haber verildiği bildirme aşamasına gelir. 112 aranır, kimin aradığı, yaralı ya da hastanın durumu ve adres gibi bilgiler açık bir şekilde ilgili görevliye aktarılır. Kurtarma aşamasında, hasta ya da yaralının durumu değerlendirilerek ilk yardım eğitimi alan kişi tarafından gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Eğer ilk yardım eğitimi alan biri bulunmuyorsa hasta ya da yaralı yerinden kıpırdatılmamalı, profesyonel bir eğitim gerektiren kalp masajı ve sunî teneffüs gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Her An İhtiyaç Duyabileceğiniz Birkaç İlk Yardım Bilgisi
Sadece ileri ilk yardım değil, temel ilk yardım eğitimi de oldukça kapsamlıdır. Zehirlenmeden tutun, kanamalı durumlara kadar neler yapmanız gerektiği, her iki eğitimde de kapsamlı bir şekilde işlenir. Bu nedenle, Kızılay yıl boyunca ilk yardım eğitiminin önemini vurgulayan etkinlikler gerçekleştirir ve daha çok kişinin ilk yardım eğitimi alması için çalışmalar düzenler. Yine de birkaç basit bilgiyi aklınızda tutarak çevrenizdekilere yardımcı olabilirsiniz.
- Nefes yolunda yabancı madde olduğu için nefes alamayan birini görürseniz varsa sırtına vurmayın. Heimlich manevrası olarak isimlendiren tekniği deneyebilirsiniz. Bir elinizi yumruk yaparak başparmak çıkıntısını midesinin üstüne, göğüs kemiğinin altına yerleştirdikten sonra diğer elinizle kavrayarak kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırın. Cisim çıkana kadar çok sert olmamakla birlikte hareketi tekrarlayın. Tek başınıza yemek yerken lokmanız boğazınıza kaçtıysa, sandalye gibi bir eşyadan destek alarak aynı bölgeye bastırabilir, boğulmaktan kurtulabilirsiniz.
- Çocuğunuzun yüksek ateş sebebiyle havale geçirme riski varsa, ılık suyla ıslatılmış bir bezle koltuk altı, kasık ve eklem bölgelerini silebilir, ılık suyla ıslatılmış havlu ya da çarşafa onu sarabilirsiniz. Ilık suyla aldıracağınız duş, ateşinin düşmesine yardımcı olabilir. Ateşi düşmüyorsa, bir an önce tıbbî destek almayı ihmal etmeyin.
- Hasta ya da yaralı bayıldıysa, ayaklarını 30 cm yükseğe kaldırabilir, eşyalarını gevşeterek rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bir bayılma söz konusuysa solunum yolunun tıkalı olmadığından emin olmanız önerilir. Kusma gibi bir durum söz konusu olduğunda, başını yan tarafa doğru çevirerek nefes yolunun tıkanmasına engel olabilirsiniz.
- Herhangi bir yanık durumunda, tazyiksiz akan su altında yanık bölgesini tutabilirsiniz. Yanan bölgenin şişme ihtimali olduğu için yüzük, saat gibi takıları hemen çıkartmalısınız. Eğer yanık derinse ve büyük bir alandaysa, yaralının şoka girme ihtimaline karşı maden suyu içirebilir ya da 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz karıştırarak içmesini sağlayabilirsiniz. Yanan bölgeye kesinlikle direkt olarak buz uygulamayın.
Sağlığınıza Yatırım Yapın
Sizin ve sevdiklerinizin sağlığı çok ama çok önemli. Bu nedenle, herhangi bir sağlık problemi yaşadığınızda bütçenizi zorlamadan alternatiflerinizi arttırmak size her zaman avantaj kazandırır. En büyük sigorta şirketleri arasından ihtiyaçlarınıza en uygun teklifleri değerlendirmenize olanak tanıyan Sigorta Cini, avantajlı tamamlayıcı sağlık sigortası teklifleriyle yanınızda! 0 ile 55 yaş arasındaysanız ve SGK kapsamındaysanız tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetlerinden faydalanabilir, bütçenizi yormadan özel hastanelerden sağlık hizmeti alabilirsiniz. Sigorta Cini’nden size en uygun teklifleri almak için talep formunu hemen doldurabilirsiniz.