
Hangi Yaşta Ne Kadar Süt Tüketilmeli?
Sütün Faydaları Nelerdir?
Süt kalsiyum bakımından zengindir. Kalsiyumun yanı sıra, B ve A grubu vitaminleri ile fosfor, protein gibi besin ögeleri de sütte bir arada bulunmaktadır. Hızlı büyümenin gerçekleştiği dönemlerde vücuda yeterli miktarda kalsiyum alınması önem taşır. Bu nedenle çocukların bebeklik döneminden başlayarak, ergenliğin bitimine kadar öngörülen miktarda süt içmeleri gerekir. Ergenlik döneminde yeterli kalsiyum alınması, yetişkinlik ve yaşlılık dönemine güçlü kemik yapısı ile girilebilmesini mümkün hale getirir.
Yetişkinlik döneminde tüketilen süt ise esasen vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum, D vitamini ve diğer minerallerin karşılanmasına yöneliktir. Böylelikle kemik yapısı sağlam tutulur ve kemik kırılma riski en aza indirilmiş olur.
Süt, obezitenin önlenmesinde de etkilidir.
Yaşa Göre Tüketilmesi Gereken Süt Miktarı
Eğer süt ürünleri grubundan sadece süt tüketiyorsanız , günlük almanız gereken kalsiyum miktarını karşılamak için:
0-12 Aylık: İnek sütünü sindiremedikleri için bebeklere 1 yaşına gelinceye kadar sadece anne sütü veya bebekler için özel hazırlanan sütün verilmesi gerekir.
1-3 Yaş: 200 ml’lik bir bardakla günde 1.5 bardak tam yağlı süt içilmesi önerilmektedir.
4-6 Yaş: 200 ml’lik bardakla 2 ¼ bardak tam yağlı veya yarım yağlı süt içilmesi tavsiye edilmektedir.
7-10 Yaş: 3 ¾ bardak az yağlı süt tüketilmesi önerilmektedir.
11-18 Yaş / Erkekler: 5 bardak az yağlı süt içilmesi tavsiye edilmektedir.
11-18 Yaş / Kadınlar: 4 bardak az yağlı süt içilmesi önerilmektedir.
19 Yaş Üstü: 3 ½ bardak az yağlı süt tüketilmesi önerilmektedir.
Hamilelikte: 3 ½ bardak az yağlı süt içilmesi tavsiye edilmektedir.
Emziren Anneler: Emziren annelerin yaşı için öngörülen miktara 2 ¼ bardak daha eklemeleri önerilmektedir. Örneğin, 24 yaşındaysanız günde içmeniz gereken süt miktarı 5 ¾ bardaktır.
Not: Önerilen bu miktarlar vücuda başka kalsiyum kaynağı alınmadığı takdirdedir.
Süt Nasıl Tüketilmelidir?
Süt tek başına içecek olarak tüketilebileceği gibi smoothie’lere, kahvaltı gevreklerine, kahveye, çaya eklenerek veya yoğurt şeklinde de tüketilebilir. Sütün tüketiminde esas önemli olan vücudun sütün faydalarını açığa çıkarabilmesi için yeterli miktarda D vitamini almasıdır. Dolayısıyla, süt tüketirken yeterli miktarda D vitamini aldığınızdan da emin olmalısınız.
Sütün çocuklara sevdirilmesi önemlidir. Çocuklara 2 yaşından itibaren tam yağlı süt yerine az yağlı süt verilebilir. Çünkü ihtiyaçları olan yağları yedikleri diğer besinlerden almaya başlarlar.
Unutmamalısınız ki, sağlıklı bir yaşamın sırrı iyi beslenmekten, spor yapmaktan ve sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırmaktan geçer. Sigorta Cini 11 güvenilir sigorta şirketi arasından ihtiyaçlarınıza en uygun özel sağlık sigortası seçeneklerini size karşılaştırmalı olarak sunar. Eğer SGK’lı iseniz tamamlayıcı sağlık sigortası avantajlarından yararlanabilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası primleri, özel sağlık sigortası primleri ile mukayese edildiğinde daha düşüktür. Bu sebeple de SGK’lılara özellikle tavsiye edilmektedir.
Yararlanılan Kaynaklar:
http://www.newhealthadvisor.com/How-Much-Milk-Should-I-Drink-a-Day.html
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1296085/How-milk-drink-For-years-weve-told-good-bones-studies-prostate-cancer-link.html
http://healthyeating.sfgate.com/much-milk-drink-day-strong-bones-adults-3901.html