
Evinizdeki Gizli Tehlikelere Karşı Önlemler
Dijital çağda konutların maruz kaldığı riskler oldukça çeşitli. Zira yaşamı kolaylaştıran sistemler ve eşyalar bazen tehlikenin de ta kendisi olabiliyorlar. Uzmanlar, özellikle elektrikli ve elektronik eşyalar konusunda dikkatli olunması yönünde uyarıyorlar.
Ev içi eşyaların bazıları sağlık yönünden risk taşır. Ayrıca kazalara da sebebiyet verebilir. Bu nedenle özellikle çocuklar ve yaşlılar düşünülerek eşyaların güvenliği konusunda emin olunmalıdır. Gelin, evinizde bölüm bölüm nerede, hangi tehlikelerin yattığına kısaca bir göz atalım ve ona göre önlem almanız yönünde size biraz olsun bilgi sunmuş olalım.
- Mutfak
Ev kazalarının çoğunun mutfaklarda yaşandığını unutmayın. Ne kadar dikkatli olursak olalım, mutfaklardaki kazaların önüne geçmenin en emin yolu şüphesiz önlem almaktır.
Mutfakta pek çok elektrikli alet kullanılıyor. Elektrik çarpması, kaynar su ile yanma, gaz zehirlenmesi, düşme, kayma ve kesici aletler ile yaralanma gibi tatsız olayların önüne geçebilirsiniz.
Çay/kahve makinesi, ekmek kızartma makinesi gibi elektrikli aletlerinizin tezgahta konumlandırıldığı noktalar önemli. Bu aletleri ya dolapta tutmalı ve kullanırken çıkarmalısınız, ya da tezgahın duvara yakın bölümünde tutmalısınız. Çocuklarınızın bu aletlere erişimini engellemek adına bu çok önemlidir. Ayrıca yetişkinlerin de sıklıkla yaşadığı mutfak kazalarından biri, çalışır vaziyette olan elektrikli aletlere yakınlık nedeniyle yanık veya elektrik çarpmasıdır. Bunun önüne geçmek için bu aletlerin kablolarının sağlam olmasına ve zarar geldiği takdirde hemen tamir edilmesine özen göstermelisiniz. Özellikle su ile uğraşırken elektrikli aletlerden ve prizlerden olası kazaları önlemek için uzak durmalısınız.
Ocağın üstündeki çaydanlığın da herkes için tehlikeli olduğunu unutmamalısınız. Çaydanlığın düşmesi/devrilmesi halinde haşlanma, yanma gibi ağır durumlar yaşanabilir. Bu nedenle çaydanlığı ocakta arka bölüme koymakta fayda var. Aynı şekilde kızgın yağ yüzünden yaşanan kazaların hiç de azımsanmayacak sıklıkta olduğunu belirtmek durumundayız. Tavadan sıçrayan yağ ya da tavaya çarpmak suretiyle dökülen yağ ağır yanık durumuna yol açabilir. Bu kazalar küçük çocukların yaşadığı belli başlı ev kazalarının arasında yer aldığı için ayrıca özen gösterilmesi faydalı olacaktır.
Deterjan gibi temizlik ürünlerini çocukların erişemeyeceği yerlerde saklamalısınız. Çocuklarda zehirlenmelere bu ürünlerin sıklıkla yol açtığı artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Perdeleriniz fırın ve ocak gibi ısı veren alanlara yakın olmamalı. Bu durum her zaman yangın riski doğurur. Duvara monte edilmiş bir yangın söndürme cihazı da oldukça önemlidir. Çocuklu evlerde küçük soğutucular tercih edilmemelidir. Küçük çocuklar soğutucuların içine girmeye çalışabiliyorlar. Ya da elektrik çarpmasıyla sonuçlanan kazalar yaşanabiliyor.
Zehirlenmenin bir başka çeşidi ise gaz kaçaklarının yol açtığı zehirlenmelerdir. Evlerde doğal gaz kullanımın yaygınlaşmasıyla azalan ama yine doğalgaz sebebiyle farkedilmesi bir o kadar zor olan gaz kaçağını farkettiğiniz anda ana vanadan eve gaz girişini durdumanızı ve ilgili şebekeye haber vermenizi tavsiye ediyoruz. Buna ek olarak tehlike giderilene kadar evdeki kibrit, çakmak gibi tutuşturucu aletleri kullanmamalı ve evinizi havalandırmalısınız. Eğer kaçağın boyutu oldukça büyükse evdeki elektriği bile kullanmamalı, ışık bile açmamalısınız.
- Banyo ve tuvalet
Bu bölümleri kullandığımızda içeriden kilitleme alışkanlığımız vardır. Ancak bir tehlike anında dışarıdan müdahale edebilmek adına kapıları için çıkarılabilir menteşe tercih etmenizde yarar var. İlaçları, temizlik ürünlerini ve makyaj malzemelerini (özellikle çocuklu evlerde) özel bir dolapta muhafaza etmelisiniz. Aşırı sıcak akan su da tehlikelidir. Isıyı sabitleyen aparatlardan musluklara takılması bu tehlikeyi önler. Makas, jilet ve tırnak makası gibi keskin aletleri kullanımdan sonra dolaba kaldırmalısınız. Sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de önemli bir uyarı. Banyolar için kullanılan temizlik ürünleri, içerdikleri maddeler nedeniyle aşırı kullanıldıklarında zehirlenmeye yol açabilirler. Temizlik yaparken kapıları kapalı tutmamaya, mutlaka pencere açmaya özen gösterin. Tabii bu ürünleri de önerildikleri oranlarda kullanmaya çalışmalısınız. Aynı şey mutfak temizliği için de geçerlidir.
- Salon
Öncelikle salon ve oturma odası alanlarında dolap ve kitaplık gibi yüksek eşyalar konusunda dikkatli olmakta yarar var. Çocuklu evlerde pencere yüksekliği de bir diğer tedbir alınması gereken husus. Salonlarda kaygan zeminde düşme ve yaralanma herkesin başına gelebilir; sık da rastlanan kazalar arasındadır. Bu nedenle terlik kullanmak önleyici olabilir. Televizyonunu sabitlemeniz, sağlam bir ünite kullanmanız önemlidir. Deprem gibi durumlarda yüksek eşyalar ve televizyon düşmesi ağır yaralanmalara neden olabilir.
Son olarak 5 genel öneri
- Beyaz eşyalarınızı tavsiye edildiği şekilde ve yerde konumlandırın. Kullanım kılavuzlarındaki güvenliğe dair uyarıları mutlaka dikkatle okuyun.
- Aydınlatma konusunda hafif ve fonksiyonel seçimler yapın. Ağır avizeler, her zaman risk taşır.
- Elektrikli cihazların kullanım talimatlarına bire bir uyun.
- Bahçeli bir eviniz varsa ve çim biçme, kar küreme gibi makineler kullanıyorsanız mutlaka kapalı ve güvenli bir alanda saklayın.
- Ferdi kaza sigortası kadar eşya sigortasının da önemini unutmayın. Her iki poliçe de sizi ve eşyalarınızı koruma altına alır.