
Evde Bitki Yetiştirmenin İpuçları
Hayaliniz bahçeli bir evde yaşamak ise ve bu hayali henüz gerçekleştiremediyseniz üzülmeyin! Balkonunuzu bir bahçeye çevirebilir, evde bitki bakımı yapabilir, tamamen organik beslenebilir ve hayalinizi gerçekleştirmek için ilk adımı atabilirsiniz. Evde bitki yetiştirme yöntemlerini öğrenerek kendiniz ve aileniz için sağlıklı ve estetik bir alanı kolayca yaratabilirsiniz.
Balkon Bahçeciliği Nedir?
Balkon bahçeciliği, bahçe yapmak için uygun toprak alanı olmayan ve modern şehir hayatının en yaygın konut biçimlerinden olan apartmanlar için tasarlanmış bir yöntemdir. Balkon bahçeciliği kimileri için yalnızca zaman öldürücü bir hobi, kimileri için ise vazgeçilmez bir yaşam biçimidir. Siz de bazı küçük ve kolay yöntemlerle evinizin balkonunu mikro düzeyde bir bahçeye çevirebilir, dilerseniz çiçek, dilerseniz de sebze ve meyve yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Balkon bahçeciliği uygulaması için sahip olmanız gereken yalnızca birkaç basit malzeme vardır. İşe, uygun birkaç saksı, temiz bir toprak, doğal gübre ürünleri ve tohum ya da fide alarak başlayabilirsiniz. Bütün malzemeleri bir yapı markette ya da fide ve tohum satışı yapan bostanlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak bu alışverişe çıkmadan önce hangi çiçek ve sebzeleri yetiştireceğinize mutlaka karar vermeniz gerekir. Çünkü alacağınız saksıların boyutları yetiştireceğiniz bitkilere uygun olmalıdır. Aksi taktirde tüm emeğiniz boşa gidebilir ve ne kadar iyi bakarsanız bakın, bitki ve sebzenizden istediğiniz verimi alamazsınız. Yetiştireceğiniz bitki ve sebzeleri seçerken mevsim şartlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Balkonda Hangi Bitkiler Yetişir?
Öncelikle balkonda yetiştireceğiniz sebzelerin ve bitkilerin saksıda büyümeye uygun olması gerekir. Ama bu kural gözünüzü korkutmasın, çünkü sanılanın aksine saksıda yetiştirebileceğiniz birçok sebze ve bitki çeşidi vardır. Hatta tükettiğiniz en temel gıdaları saksıda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz ve bunu bir kez başardığınızda bir daha pazardan alışveriş yapmak istemeyeceğinize emin olabilirsiniz. Peki balkonda hangi sebzeler yetişir?
Aslında bu soruya “Hemen hemen her sebze yetişir.” diye cevap vermek mümkün. Domates, biber, patlıcan, salatalık, soğan, ıspanak, bezelye, fasulye, sarımsak, havuç, turp gibi sebzeleri ve maydanoz, dere otu, semiz otu, nane, fesleğen, reyhan, tere gibi birçok yeşilliği saksıda kolaylıkla yetiştirebilir ve taze taze tüketebilirsiniz. Saksıda yetişen meyvelerin başında ise çilek gelir ama yeterli büyüklükte bir saksınız olduğu taktirde limon, mandalina, portakal, incir, kiraz, elma ve armut gibi birçok meyve ağacına da kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Balkon bahçenizi yaz mevsiminde oluşturacaksanız domates, salatalık, biber, fasulye, patlıcan, kabak ve tüm yeşillik çeşitleri ile birlikte çilek, limon, kiraz gibi meyveleri yetiştirmeniz mümkün. Kış mevsiminde ise havuç, turp, ıspanak ve hatta brokoli bile yetiştirebilirsiniz.
Evde Bitki Bakımı Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- İyi bir bitkinin en önemli kuralı sulamadır. Her bitkinin ne kadar ve ne sıklıklıkla su istediğini öğrenmeli ve gereken miktarlarda sulama yapmalısınız.
- Bitkilerinizi karıncalardan ve sümüklü böceklerden korumalı ve bunu yaparken doğal yöntemleri tercih etmelisiniz. Kullanacağınız her kimyasal ürünün bitkinizin kalitesini etkileyeceğini unutmamalısınız.
- Eğer saksıda bir meyve ağacı yetiştirecekseniz, bahçeden bir ağaç sökmek yerine, saksıda yetişmeye uygun olan bodur ağaç tiplerini tercih etmelisiniz.
- Saksılarınızın konumunu en başta belirlemeli ve sık sık yer değişimi yapmaktan kaçınmalısınız.
- Balkonun güneş gören ve rüzgardan etkilenmeyen bölümlerini kullanmalısınız. Güneş alan kapalı balkonlar, bitki ve sebze yetiştirmeye çok daha elverişli olacaktır.
- Kardeş ve düşman olan bitkileri tanımalı ve saksı dizilimini buna göre planlamalısınız. Kardeş bitkiler yan yan geldiklerinde birbirlerinin gelişimini destekleyeceği için daha verimli sonuçlar elde edersiniz.
- Kullanacağınız tohum ve fidelerin sağlıklı ve kaliteli olması çok önemlidir. Verimli bir sonuç elde etmek için güvendiğiniz bir bostandan ve çiftçiden alışveriş yapabilirsiniz.
Sigorta Cini’nin sunduğu konut sigortası ile evinizi yangın, deprem, yıkılma, kira kaybı, sel, hırsızlık ve daha birçok riske karşı güvence altına alabilirsiniz.
Kaynaklar:
https://yemek.com/balkonda-sebze-meyve-yetistirme/