
Evcil Hayvanınızın Bakımı Sırasında İşinize Yarayacak Öneriler
Yaşamınızda sizlere arkadaşlık eden, evlerinizi paylaşan, yaşam alanlarınıza huzur getiren evcil dostlarınızın özel bakıma ihtiyacı var. Sahiplendiğiniz, yuvanızı açtığınız evcil hayvanlara gereken özeni göstererek onların daha mutlu ve sağlıklı bir hayat sürmelerine yardım edebilirsiniz. Kedi, köpek veya kuş gibi evcil hayvanlar ile yaşarken, onların rahatı için dikkat etmeniz gereken bazı belli başlı noktalar var. Evcil hayvanınızın bakımı sırasında işinize yarayacak öneriler arasında bakım tüyoları, sağlık kontrolleri, beslenme ipuçları, spor ve yaşam notları gelir.
Evcil Hayvan Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikle bir evcil hayvan ile yaşamak için onu evinize almanız yeterli değildir. Bir veterinere giderek ona kimlik çıkartmalı ve ilk kontrolünü gerçekleştirmelisiniz. Aşı takvimi belirlendikten sonra düzenli aralıklarla sağlık kontrolleri ve aşıları yaptırmalısınız. Eğer aşı tarihlerini unutmaktan endişe ediyorsanız, veteriner kliniğine hatırlatmaları için not düşebilirsiniz. Birçok veteriner kliniği kontroller ve aşılar için SMS veya e-mail yoluyla hatırlatma yapmaktadır.
- Kedilerin rutin bakımı için kulak temizliği, diş bakımı, tüy tarama, kum temizliği, göz çevresinin hijyeni ihmal edilmemelidir. Elbette tırnaklarını kesmeyi de unutmamalısınız. Köpekler için ise rutin bakım maddelerine duş da eklenir. Kediler kendilerini temizleyebilirken, köpekler temizlik için insan dostlarının yardımına ihtiyaç duyar. Köpeklerin günde en az iki kez tuvalet için dışarı çıkarılması, eve geldiğinde patilerinin temizlenmesi de şarttır. Eğer bir kuş veya kemirgen besliyorsanız, kafes temizliği birincil önceliğiniz olmalıdır. Hayvanların kafesleri ve kum kutularının sık sık temizlenmesi hijyen için büyük önem taşır. Balık ve kaplumbağalar için ise fanus ve akvaryumların bakımına önem vermeli, aralıklarla suyu değiştirmeli, tüm aksesuar ve taşları havalandırarak alanlarda hijyen sağlamalısınız.
- Hayvanların fizyolojik sağlığı kadar psikolojik sağlığı da önem taşır. Kedi, köpek veya kemirgen hayvanınızın davranışlarını gözlem altında tutmalısınız. Aniden ortalığa çiş yapmaya başlamaları, sürekli uyumaları, yemek yememeleri, saklanmaları veya sürekli huzursuz olmaları hayvanların evde istemedikleri bir şeye maruz kaldığının işareti olabilir. Mekanın temizliği, düzeni, ev değişikliği, havasızlığı, ısısı veya evdeki kalabalık hayvanların psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Evcil hayvanınızın bakımını gözetirken psikolojisine de dikkat etmeli, neden rahatsız olduğunu bulmaya çalışarak onun huzursuzluğuna çare aramalısınız.
- Hayvanların da zaman zaman insanlar gibi vitamin desteğine ihtiyacı olabilir. Rutin aşıların yanında onların tüy kusmasını kolaylaştıracak, sindirimini rahatlatacak veya ağız yaralarına çare olacak vitamin desteklerinden yararlanmalısınız.
Evcil Hayvanınızın Yaşamını Kolaylaştıracak Noktalar
Hayvanların mama seçimini yaparken kısırlaştırma durumlarına, cinslerine, boylarına, kilolarına ve beslenme alışkanlıklarına uygun bir seçim gerçekleştirmelisiniz. Mamaların etiketlerinde yer alan içeriği dikkatlice okuyarak protein oranının yüksekliğine göre seçim yapabilirsiniz. Yanlış mama seçimi hayvanların tüylerinin kepeklenmesine, dökülmesine, matlaşmasına neden olabilir.
Mama ve su kaplarını ideal düzeyde doldurmalısınız. Bazı hayvanlar doyduklarını anlamayabilir, bu nedenle evcil dostlarınız mamaları hemen bitirme gereği duyuyorsa mamayı her öğün yiyebileceği kadar koymalısınız.
Özellikle yazın, sıcak havalarda mamaları günlerce kapta bekletmek sağlık için risk oluşturur. İçerisinde kuru et bulunduran mamalar sıcakla bakteri oluşturabilir ve tozlanabilir. Bu nedenle mamayı buzdolabında saklayarak yedikçe mama kabına ekleyebilirsiniz. Mama kaplarını düzenli olarak temizlemeyi de unutmamalısınız.
Yaş mamalar, vitamin dolu ve bolca suludur, özellikle su içmekte zorlanan hayvanların su ihtiyacını karşılar. Fazla yaş mama ise yemek kedi ve köpeklerde sindirim sorunları oluşturabilir. Bu nedenle yaş mama paketini yavruyken 3’e, yetişkinken ise 2’ye ayırarak gün aşırı porsiyonlar halinde verebilirsiniz. Haftada bir paketten fazla yaş mama verilmesi ise tavsiye edilmez. Evcil hayvanlar yaş mamaya bayılır ancak fazlası da onlar için zarardır.
Hayvanlarınızın yaşam kalitesini korumanın bir yolu da elbette onlar için ideal ısının olmasıdır. Yazın sıcak havalarda evcil dostlarınız klimanın, havalandırmanın önüne yatmak isteyebilir ancak insanlar gibi onların da grip olabileceklerini, üşütebileceklerini dikkate almalı ve yoğun hava akımına karşı tedbirli olmalısınız.
Hayvanlar için hareket, egzersiz ve spor çok önemli olsa da özellikle sıcak havalarda yoğun harekete karşı tetikte bulunmalısınız. Çok sıcak havada yoğun egzersiz hayvanların vücut ısılarını hızla artırabilir. Spor için akşam saatlerini tercih etmeniz daha doğru olur.
Son olarak evde odaları kapalı tutmanız, yatarken kedi veya köpeğinizi kendinizden uzak tutmanız, mama düzenini aksatmanız hayvanlarınıza dışlandıklarını hissettirebilir. Onlara sevginizi göstermekten çekinmemeli, yaşam alanlarınızı küçük dostlarınıza özel düzenlemelisiniz.
Hayvan Bakımı Konusunda Kulaktan Dolma Bilgilere Dikkat
Evcil hayvan bakımı için size yardımcı olacak birçok kitap ve belgesel bulunur. Onları edinerek ve elbette veterinerinize danışarak bakım önerileri alabilirsiniz. Hayvan bakımı konusunda birçok yanlış bilgi yaygın olarak karşınıza çıkar. Bilgileri teyit ederek, uzmanlara danışarak uygulamalısınız. Veterineriniz önermedikçe mama dışında bir yiyecek vermekten kaçınmalısınız.
Her hayvan tıraş edilmek için uygun olmayabilir. Kalp rahatsızlığı olan hayvanlarda, tıraş heyecan ve stres yaratacağından tavsiye edilmeyebilir. Ayrıca düzenli olarak dışarıda gezen hayvanlar da tüyleri kısaldığında ısı dengesini sağlamakta zorluk çeker ve güneş yanığı tehlikesine maruz kalabilir. Bu nedenle tıraş öncesi veterinerinizden görüş almalısınız.
Kediler her ne kadar su ile teması sevmese ve iyi temizlendiği sürece yıkanması önerilmese de çok sıcak havalarda, vücut ısısının çok yükseldiği zamanlarda hayvanların tüylerinin hafifçe nemlendirilmesi tavsiye edilir.
Hayvan bakımı konusunda kulaktan dolma kaidelere inanmamalı, istisna durumları da göz önünde bulundurmalısınız. Temizlik, beslenme ve hayvan sağlığına önem vererek onların ihtiyaçlarını karşılamalı, soru ve sorunlarınız olduğunda ise diğer hayvan sahibi arkadaşlarınıza, veterinerinize danışarak bilgi almalısınız.
Patiler İçin Sigorta Desteği
Evcil hayvan sigortası ile şimdi minik dostlarınız da güvence altında. Ailenizin birer üyesi olan evcil hayvanlarınızın sağlığını güvence altına alarak onları başlarına gelebilecek kazalara karşı koruyabilirsiniz. Pati Sigortası olarak adlandırılan evcil hayvan güvenceleri ile anlaşmalı veteriner kliniklerinde, teminat kapsamındaki sorunların üstesinden ekonomik çözümlerle gelebilirsiniz.
Kedi ve köpeklerinizin karşılaşabileceği ufak kazalar, yaramazlıklar sonucu bir de maddi kötü sürprizlerle karşılaşmamak için siz de yıllık olarak uygun meblağlara küçük dostlarınızın sağlığını güvence altına alabilirsiniz. Acil durumlardaki tedavi ihtiyaçları için geliştirilen özel sigorta paketleri, 6 ay ila 10 yaş arasındaki, aşıları tamamlanmış tüm kedi ve köpekler için uygundur. Hayvanların ırkları ve cinsiyetleri fark etmeksizin, Türkiye’de üretimi, satışı ve beslenmesi yasaklanmış hayvanlar dışındaki tüm kedi ve köpeklere sigorta yapılabilir. Sigorta kapsamında poliçe ile beraber hayvanlara kimliklendirme sırasında takılması zorunlu hale gelen mikroçipler de sigorta şirketiniz tarafından sizlere ücretsiz olarak ulaştırılır ve veteriner hekim desteği ile kolaylıkla takılabilir.
Evcil hayvanlar için en önemli tedavi ise elbette sıcacık bir yuva ve sevgidir. Onları sevgiyle saracak, yaralarını şefkatle iyileştirecek tüm pati dostları hayvanlarının sağlığını, ufak kazalara karşı koruma altına alabilirsiniz. Kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olarak minik dostlarınızın hayatlarına sağlıkla devam etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Siz de Sigorta Cini aracılığıyla minik dostlarınızın sağlığını, Pati Sigortası / Evcil Hayvan Sigortası ile güvence altına alabilirsiniz. Hemen Evcil Hayvan Sigortası hakkında detaylı bilgi alın, minik dostlarınızın yaramazlıklarına ve ufak kazalara karşı teminatınızı bugünden oluşturun.
Kaynak:
https://www.sabah.com.tr/saglik/2017/10/04/evcil-dostlarimiz-nasil-daha-mutlu-ve-saglikli-olur
https://www.hillspet.com.tr/pet-care-center