
Ehliyet Yenileme İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
01 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik, ehliyet alma şartlarının yanı sıra ehliyet yenileme işlemleri ve özelliklerini de büyük ölçüde değiştiriyor. 2020 yılı sonuna kadar, sürücülerin çipli ehliyet olarak da bilinen yeni nesil sürücü belgesini edinmeleri gerekiyor. Sadece yönetmelikçe belirtilen 13 Aralık 2020 tarihine kadar yeni nesil sürücü belgesi edinmesi gerekenler değil, ehliyet süresi dolmuş olan, ehliyetini kaybeden ya da çaldıran veya ehliyeti fiziksel bir zarar görenler yeni ehliyet edinmeye ihtiyaç duyuyor. Ehliyet değiştirme işlemleri hakkında bilgi edinerek eksik belge ya da gözünüzden kaçacak ufak tefek hatalar sebebiyle ehliyet yenileme sürecinin sekteye uğramasına engel olabilirsiniz.
Sürücü Belgesi Yenileme Süreci
Sürücü belgeleri hakkında yürürlüğe giren son yönetmelik, trafik güvenliğini arttırma ve teknolojiye uyum sağlama açısından pek çok düzenleme içeriyor. Trafiği tehlikeye sokabilecek hastalıklara sahip olanların ehliyet almalarına engel olabilmek adına, daha kapsamlı bir sağlık raporu isteniyor. Kişilerin biyolojik izlerini tanımlayabilmek için biyometrik fotoğraflarının yanı sıra parmak izi ve damar taramalarına ihtiyaç duyuluyor. Sürecin en sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için;
- Sağlık Bakanlığı’na ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ya da Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarından “Sürücü Olabilir Sağlık Raporu” edinmeli,
- 199’u arayarak ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üstünden ehliyet için randevu almalı,
- Biyometrik fotoğraf çektirmeli,
- Ehliyet yenileme ücretini belirtilen bankalardan birine yatırmalı,
- Talep edilen evrakları toparlamalı,
- Randevu gün ve saatinde ilgili nüfus müdürlüğüne gitmeli,
- İkâmet adresinizde yeni nesil ehliyetinizin posta yoluyla size teslim edilmesini beklemelisiniz.
Nüfus müdürlüklerinde, ehliyetin yanı sıra kimlik kartı ve pasaport gibi belgelerin yenilemesi de yapıldığından, genellikle ileri tarihlere randevu verilebiliyor. Herhangi bir büyükşehirde ikâmet ediyorsanız, belgeleri toplamaya başlamadan evvel randevu alarak vakitten tasarruf edebilirsiniz. Dilerseniz, ehliyetinizi yenilerken nüfus cüzdanı ve pasaportunuzu da aynı gün içinde yenileyebilir, birden fazla kere nüfus müdürlüğüne uğrama zahmetinden kurtulabilirsiniz.
Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?
Daha önceleri ehliyet genel müdürlüklerinden yapılan ehliyet çıkarma ve yenileme işlemleri, yeni nesil sisteme geçildikten sonra nüfus müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor. Randevulu sistem, nüfus müdürlüklerinde yığılmanın önüne geçtiği gibi belge yeniletme ve çıkarma işlemleri sırasında vatandaşların uzun saatler sıra beklemesini de engelliyor. Adresinize en yakın nüfus müdürlüğünden randevu alabilmeniz için ALO199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayabilir ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresini kullanabilirsiniz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üstünden randevu alabilmeniz için T.C. kimlik numaranızı doğrulamanız, e-posta adresi ve cep telefonu numaranız gibi bilgileri sisteme girmeniz gerekiyor. Sadece ehliyet işlemleri için değil, nüfus cüzdanı, pasaport ve adres kayıt gibi işlemler için adres üstünden kolaylıkla randevu alınabiliyor. Kimliğinizi doğruladıktan sonra, sistemin izin verdiği tarih ve saat aralıklarından sizin için en uygun seçeneği değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz kendinize randevu alırken anneniz, babanız, kardeşiniz ya da eşiniz gibi yakınlarınızın kimlik numaralarını girerek 6 kişiye kadar randevu alabilirsiniz. Üstelik, randevu sırasında TCKN kutucuğuna tıklayarak nüfus cüzdanı yenileme randevusu da alabilir, ehliyetinizle birlikte kimliğinizi de yenileyebilirsiniz.
Aldığınız randevuya gidemeyeceğiniz durumlarda, randevu saatinizden en az yarım saat önce randevunuzu iptal etmeniz gerekiyor. İki defa iptal işlemi yapılmadan randevunuza gelmediğiniz takdirde, sistem ilgili ya da farklı bir belge tipi için 1 ay içinde size herhangi bir randevu açmıyor. Herhangi bir aksama yaşanmaması için randevu tarihinizi takip edebilir, randevunuza gidemeyeceğiniz herhangi bir durum yaşandığında mümkün olan en erken zamanda site üstünden ya da 199’u arayarak randevunuzu iptal edebilirsiniz.
Ehliyet Yenileme Belgeleri Nelerdir?
- Eski Sürücü Belgesi
- Nüfus Cüzdanı
- Sürücü Olur Sağlık Raporu
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf (5×6 cm ebadında, arka fon beyaz olacak şekilde)
- Bankaya Yatırdığınız Ücretin Makbuzu
- Ehliyet Yenilemesini İbraz Eden Dilekçe
- Kan Grubu Kartı (kimlik ya da eski ehliyetinizde açıkça belirtilmiyorsa)
Yeni nesil sürücü belgesi edinmek için gereken belgeleri toparlamaya başlamadan evvel, birkaç küçük hususa dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer eski sürücü belgenizi kaybettiyseniz, emniyeti kayıp olduğuna dair muhakkak bilgilendirmeniz gerekiyor. Eğer eski ehliyetiniz kayıpsa, 15 TL yenileme ücreti dışında herhangi bir ek ücret ödemeden yeni nesil ehliyetinizi çıkartabiliyorsunuz. Eğer yeni nesil sürücü belgeniz kayıp ya da çalıntı durumdaysa, 196 TL yatırmanız gerekiyor.
Sürücü Olur Sağlık Raporu’nu aile sağlığı merkezleri ve devlet hastanelerinden ücretsiz bir şekilde çıkarabilirsiniz. Eski ehliyetinizde kan grubunuz bulunuyorsa, kan grubu kartı çıkarmayabilirsiniz. Biyometrik fotoğraf çekilirken fotoğrafçınıza ehliyet için ihtiyaç duyduğunuzu dile getirerek doğru formatta çektiğinden emin olabilirsiniz.
İlgili nüfus müdürlüğüne başvuru yaptığınız sırada; parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi gibi biyometrik veriler taranarak sisteme işleniyor. Biyometrik verilerin alınması da dahil olmak üzere, ehliyet başvurusu ortalama 30 dakika kadar bir süre alıyor. Talep ettiğiniz takdirde, 15 gün geçerliliği olan geçici sürücü belgesi düzenleniyor. Yeni nesil sürücü belgeniz adresinize gelene kadar, düzenlenmiş geçici belgeyi kullanarak trafiğe çıkabilirsiniz.
Ehliyet yenileme işlemleri, sadece yurt içinde bulunan nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirilebiliyor. Eskisi gibi, konsolosluklara ehliyet yenilemesi için başvurulamıyor. Kısaca, yurt dışında ehliyetinizi yenileyebilmenizin herhangi bir yolu bulunmuyor. Yıpranma, kırılma ya da kaybolma gibi durumlar da dahil olmak üzere, konsolosluklardan ehliyet yenileme için hiçbir işlem yapamıyorsunuz.
Yeni Nesil Ehliyetlerin Farkları Neler?
Yapılan son düzenlemeler, sürücülerin düzenli sağlık ve psikolojik testlerden geçebilmesi adına sürücü belgelerinin belirli zaman aralıklarında yenilenmesini gerektiriyor. Hafif araç sürücüleri, 10 yılda bir ilgili tüm adımları izleyerek ehliyetlerini yenileyebiliyor. Ağır araç sürücülerindeyse ehliyet kullanım süresi 5 yıl ile sınırlandırılıyor. Ehliyetinizi her yenilediğinizde, Sürücü Olur Sağlık Raporu’nu almanız gerekiyor. Diğer taraftan eski sistemde ehliyet alabilen bazı psikolojik ya da fizyolojik rahatsızlık sahipleri, trafik güvenliğini korumak adına son yürürlük doğrultusunda sağlık raporu ve dolayısıyla ehliyet alamıyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılan sürücü belgeleri baz alınarak hazırlanan yeni nesil ehliyetler, TURING tarafından alınan uluslararası ehliyete ihtiyaç duymadan 84 ülkede araç kullanabilmenize imkân tanıyor. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte 6 ila 12 ay arasında, herhangi bir ek belgeye ihtiyaç duymadan yeni nesil ehliyetinizle Avrupa ülkelerinde araç kullanabilirsiniz. İlgili Avrupa ülkesinde daha uzun süre kalmayı ve araç kullanmayı planlıyorsanız, o ülkenin ehliyet sınavına girmeli ve sınavdan başarılı olmalısınız.
Sahteciliğin önlenmesi adına birçok karmaşık güvenlik unsuru içeren yeni nesil sürücü belgeleri, biyometrik fotoğraf ve parmak izi gibi biyometrik veriler sayesinde trafik ve toplum güvenliğini üst seviyeye çıkarmayı da amaçlıyor. Ultraviyole ışığa tutulduğunda beliren yazı ve şekiller, kopyalanabilirliğin önüne geçilmesine destek oluyor.
Hazır yeni ehliyet almışken, Sigorta Cini‘ni ziyaret edebilir, sizi, sevdiklerinizi ve aracınızı güvence altına alacak trafik sigortası ve kasko ürünlerine göz atabilirsiniz. Sizin için en uygun kasko ve trafik sigortası ürünleri arasında inceleyebilir, ihtiyaç duyduğunuz ek güvence paketi ve hizmetleri kolayca poliçenize ekleyebilir, kampanyalardan yararlanarak avantajlı fiyatlarla kasko ve trafik sigortanızı yeniletebilirsiniz.
Kaynak:
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150417-3.htm