
Deprem Tehlike Haritası
Deprem, Türkiye’nin göz ardı edilemeyecek gerçeklerinden biri. Pek çok noktası farklı fay hatları üzerinde yer alan Türkiye, deprem kuşağı ülkeleri arasında kabul ediliyor ve bu nedenle de Türkiye’de yaşayan herkesin deprem konusunda tedbirli davranması gerekiyor. Peki Türkiye deprem haritası nasıldır, Türkiye’nin deprem bölgeleri nerelerdir, biliyor musunuz? İşte bu önemli konu hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…
Deprem Risk Haritası Ne Demektir?
Deprem risk haritası, belirli bir bölgenin taşıdığı deprem potansiyelini ortaya koyan özel çalışmalar olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Deprem araştırma kurumları ve üniversitelerin ortaklaşa çalışmaları ile hazırlanan risk haritaları, belirli bölgelerdeki fay hatlarının yoğunluğunu, enerji birikimini ve depreme yol açma ihtimalini belirterek depreme karşı alınması gereken tedbirler hakkında toplumları bilinçlendiriyor. Deprem haritası çeşitleri, farklı ölçeklerde hazırlanabiliyor. Dünya genelindeki deprem potansiyelini belirten geniş ölçekli haritalar hazırlandığı gibi ülke ve şehir özelinde de harita çalışmalarına imza atılıyor.
Türkiye Deprem Haritası Nasıldır?
Türkiye geneli için 2018 yılında hazırlanan AFAD deprem haritası, ülkede bulunan fay hatlarının yoğunluğunu ve son durumunu gözler önüne seriyor. AFAD’ın hazırladığı deprem haritası incelendiğinde, aşağıdaki fay hatlarının halen aktif durumda olduğunu gözlemlenebiliyor.
- Kuzey Anadolu Fay Hattı: Saroz Körfezi’nden Van Gölü’ne kadar bir çizgi halinde uzanan fay hattı, Türkiye’de en çok dikkat edilmesi gereken hat olarak öne çıkıyor. Marmara Denizi, Adapazarı, Tosya ve Erzincan’ı da kapsayan hat, tarih boyunca Türkiye’de yaşanmış en büyük depremlerin de merkezi olarak dikkat çekiyor.
- Doğu Anadolu Fay Hattı: Hatay’dan Bingöl’e kadar uzanan hat, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ ve Malatya’yı da kapsıyor. Türkiye’nin doğu bölgesinde gerçekleşen depremlerin önemli bir bölümü, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşiyor.
- Batı Anadolu Fay Hattı: Çok parçalı bir fay hattı olan Batı Anadolu Fay Hattı, Ege bölgesinde kuzey – güney yönünde uzanıyor ve Ege merkezli depremlerin ana hattı olarak biliniyor.
İstanbul Deprem Haritası Hangi Bölgeleri Kapsar?
İstanbul, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olması nedeniyle birinci derecede deprem bölgesi olarak kabul ediliyor. İstanbul ilçelerinin deprem potansiyelini belirlemek için ise İstanbul deprem haritası örnekleri hazırlanıyor. Önemli kurumların imzasını taşıyan bu haritalara göre İstanbul’un deprem haritası ise şöyle şekilleniyor:
- Bakırköy – Güngören Hattı: Uzmanlara göre Bakırköy’den Güngören’e kadar uzanan alan, deprem açısından en riskli bölgelerin başında yer alıyor. Kireçli topraktan oluşan zemini nedeniyle deprem açısından tehlike arz eden bölge, tedbir alınması gereken lokasyonlar arasında başı çekiyor.
- Kurbağalıdere: Kadıköy’ün merkezi sayılabilecek bir konumda bulunan Kurbağalıdere, kil ve çamurdan oluşan zemin tipi nedeniyle potansiyel risk taşıyan İstanbul semtleri arasında bulunuyor. Bölgenin hassas yapısı nedeniyle Kurbağalıdere ve Kuşdili bölgesindeki tüm yapıların önemli tedbirler almasında fayda bulunuyor.
- Cankurtaran – Büyükçekmece Hattı: Cankurtaran, Ayasofya, Fatih, Edirnekapı, Küçükçekmece ve Büyükçekmece’yi kapsayan hat, yumuşak zemini nedeniyle İstanbul’un en riskli bölgelerinden birini teşkil ediyor. Bu noktalarda ikamet edenlerin yaşadıkları binaları güçlendirmeleri, olası bir deprem tehlikesine karşı hayati önem taşıyor.
Depreme Karşı Hangi Tedbirler Alınmalıdır?
Deprem konusunda alınması gereken tedbirlerin başında, binaların güçlendirilmesi geliyor. Kolon, kiriş gibi bölümlerin özel desteklerle dayanıklı hale getirilmesi, olası bir deprem halinde binaların dayanıklılığını artırarak büyük fayda sağlıyor. Zemin etüdü yapılması ve zayıf zeminli binaların terk edilmesi de deprem konusunda alınabilecek önlemler arasında bulunuyor. Zorunlu deprem sigortası DASK işlemlerini gerçekleştirmek de deprem öncesinde mutlaka atılması gereken adımlar arasında başı çekiyor.
Siz de evinizi depreme karşı sigortalamak isterseniz, hemen Sigorta Cini’ndeki en ideal DASK seçeneklerine göz atabilirsiniz. Depremin, deprem sebepli yangınların ve deprem kaynaklı patlamaların evlerinizde oluşturabileceği hasara karşı en etkili önlemleri alabilir, Sigorta Cini’nin kullanışlı sistemi sayesinde sigorta işlemlerinizi online olarak saniyeler içinde tamamlayabilirsiniz.
Kaynak:
https://deprem.afad.gov.tr/deprem-tehlike-haritasi https://www.bolgegundem.com/istanbulda-deprem-riski-olan-ilceler-istanbul-zemini-saglam-ilceler-2019-1017994h.htm