
Çocuklarınıza Tasarruflu Olmayı Nasıl Öğretirsiniz?
Araştırmalara göre, çocukluğunda doğru para kullanma alışkanlığı kazandırılan çocuklar yetişkinlik dönemlerinde bütçe yönetiminde daha başarılı oluyorlar. 7 yaşından itibaren, çocuğunuza parasını nasıl kullanması gerektiğini öğretmeye başlayabilirsiniz.
Para Yönetimini Bilen Çocuklar Yetiştirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Onun Adına Banka Tasarruf Hesabı Açtırın
Açtırdığınız banka hesabına harçlığının bir bölümünü düzenli olarak yatırmasını teşvik edin. Ardından somut bir hedef oluşturmasını isteyin. Bu bir oyuncak veya video oyunu satın almak olabilir.
İhtiyaç ve İstek Arasındaki Farkı Öğretin
Örneğin bir market alışverişinde, sepettekilerden hangilerinin ihtiyaç hangilerinin istek olduğunu göstermesini sağlayın. Böylelikle özellikle okul çağındaki çocuklara bu ayrımı öğretmek için iyi bir egzersiz yaptırmış olacaksınız.
Para Kazanması İçin Teşvik Edin
Ev işlerine yardım etmek, toz almak, küçük kardeşine bakmak, ders vermek gibi küçük aktivitelerden para kazanmasını sağlayın. Bu ona paranın nasıl kazanıldığını öğretecektir.
Gerçekçi Olmayan Tasarruf Planı Yapmasına İzin Vermeyin
Kısa ve uzun vadeli planları olsun. Kısa vadeli planlara ulaşmak onu teşvik edecektir. Uzun vadeli planlarına ulaşması için de, evde daha fazla iş önererek para kazanmasını sağlayın.
Her Harcamanızda Kredi ya da Banka Kartı Kullanmayın
Onun yanındaki veya onun için yaptığınız harcamalarda hep kredi kartı kullanmaktan vazgeçin. Nakit para kullanmak paranın değerini ona göstermesi bakımından önemlidir. Paranın tükenebilen bir şey olduğunu, harcanınca yerine geri konmadığını anlamasına yardımcı olur.
Mali Planlarınızdan Ona da Bahsedin
Planlarınızın olumlu ya da olumsuz olması fark etmez. Eve ilişkin finansal önceliklerinizi çocuğunuzun da bilmesini sağlayın. Neleri alabileceğinizi, neleri alamayacağınızı ona açıkça söyleyin.
Kredinin Ne Demek Olduğunu Öğretin
Kredinin karşılıksız bir para olmadığını öğretebilmek için sizin kredi kartınızdan ödünç para almasına izin verin. Bunun için de; kredi limiti, ödeme takvimi ve gecikme faiz oranı belirleyin. Borcunu vaktinde ödememesi halinde gecikme faizi uygulamaktan imtina etmeyin.
Birikim Hesabı Açtırın
İstediği zaman para yatırıp, hedefine ulaştığında parasını çekebileceği bir vadesiz tasarruf hesabının yanı sıra, onun adına bir de birikim hesabı açtırın. Orada yavaş yavaş büyüyecek para ile çok daha büyük hedeflerini gerçekleştirebilmesinin mümkün olacağını anlatın. Örneğin, Bireysel Emeklilik Hesabı (BES) bunu mümkün kılabilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) güvenli bir şekilde hem birikim hem yatırım yapmanızı sağlayan özel bir sistemdir. Bu sistemde, 10 yıl kesintisiz prim ödeme ve 56 yaşını doldurma halinde emekliliğe hak kazanılır. Devlet tarafından bireysel emeklilik hesaplarına % 25 oranında ek ödeme yapılması da birikimin daha fazla olmasını sağlar. BES’e ilişkin merak ettiğiniz her konuda ve bireysel emeklilik fiyatları hakkında Sigorta Cini’nin ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.