
Badana Nasıl Yapılır?
Evlerde yansıtmak istediğiniz hava şüphesiz ki duvarlara uygulayacağınız renkte saklıdır. Bu nedenle badana boya işleri çok net bir ustalık istemese bile titiz bir çalışmaya, gerçek bir isteğe, yoğun bir azme ve doğru malzemelere ihtiyaç duyar. Eğer evinizin ya da herhangi bir bölümün badana boya işlerine kalkışırsanız bunun bir parça zor ama aynı zamanda eğlenceli olduğunu unutmayın.
Günümüzde birçok insan kendi yaşam alanını kendi çabası dahilinde boyamakta ve bu işte gerçekten de başarılı olmaktadır.
Badana için gerekli malzemeler:
- Boya
- Boya rulosu
- Kestirme fırçası
- Mini rulo 10’luk ( 20’lik rulonun giremediği dar bölümler için gerekli)
- Boya ızgarası
- Zımpara
- 100’lük spatula
- Eğri saplı spatula
- Yerlere sermek için naylon
- Büyük bir kova
Malzemeleriniz tamamsa artık badana işine başlayabilirsiniz. İlk iş olarak boya rulonuzu güzelce yıkayın. Daha sonra rulodaki fazla suyu bir bezle kurulayarak rulonun nemli kalmasını sağlayın. Boyanızı kovaya alarak arkasındaki talimata uygun olarak suyla seyreltin. Boyayı seyreltirken dikkatli davranmalısınız. Fazla yoğun ya da fazla sıvı boya iyi olmaz. Sonra yerlere boyanın damlamasını önlemek için zemine naylonları serin.
Maske bandınız varsa bununla boyanın taşmadan uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Maske bandını süpürgeliklere ve kapıların kenarlarına yapıştırın.
Duvarda çatlaklar ya da kabarıklıklar yoksa işiniz kolay ama eğer bunlar varsa kabarıklıkların kazınması, çatlakların da iyice açılması gerekir. Kabarıklıklar kazındıktan sonra o bölge zımparalanır ve pürüzsüz hale getirilir, çatlak kısımlar da macunla doldurularak bu bölgenin kuruması beklenir.
Bu işlem basamaklarından sonra kestirme fırçasını boyaya azar azar batırmalısınız. Direkt boyaya daldırmak doğru bir uygulama olmaz. Başka bir tavsiye de kestirme işleminin tüm duvara aynı anda uygulanmaması, onun yerine küçük parçalar halinde uygulanmasıdır. Aksi halde boyayı sürme aşamasında kestirme boyası kuruyup kalır.
Kestirme boyasından sonra sıra duvar boyasını uygulamaya geldi. Aynı şekilde boya rulosunu da boyaya tamamen daldırmadan küçük küçük ve döndürerek boya kovasına batırmalısınız. Duvarı küçük parçalar halinde boyamak en akıllıca uygulama olacaktır.
İlk kat boyanın olabildiğince ince atılması badananızın başarılı olmasının anahtarıdır. İlk katı boyadıktan hemen sonra kurumasını sağlayın. Sıradaki aşama boyanın ikinci katını uygulamaktır. İkinci kat boyayı biraz daha kalın uygulayabilirsiniz. Eğer duvarınız fazla kirli değilse iki kat boya yeterlidir. Ancak uzun süre boya uygulanmamş ya da çocuklar tarafından kalemle boyanmış bir duvarınız varsa bu bölümler için 3 ya da 4 kat boya gerekebilir.
Boya yaparken başınıza gelebilecek kazaların ise ferdi kaza sigortası kapsamında olduğunu unutmayın, Sigorta Cini’ninden size en uygun teklifi almak için buraya tıklayın.