
Araçlarda Kış Bakımı
Ailemizi ve kendimizi emanet ettiğimiz araçlarımızın bakımı can güvenliğimiz için hayati önem taşımaktadır.. Araçlar da insanlar gibidir. Mevsimsel değişikliklerden etkilenir, yeni gelen mevsime ayak uydurmak ve güvenli bir sürüş için bir takım temel mekanik değişikliklere ihtiyaç duyarlar. Araçlara temel olarak yaz ve kış mevsimlerine girişte özel bakımlar yapılır.
Lastik Değişimi
Kış aylarında önemli bir diğer husus ise lastiklerdir. kış lastikleri, kışa girerken araca takılmalıdır. Dört mevsim adı verilen lastikler, kış şartlarına uygun değildir ve kış aylarında dört mevsim lastik kullanmak ticari araçlar için yasaktır. Kış lastiğinizi takarken özellikle kontrol etmeniz gerekir. Kış lastikleri özellikle yoğun kar ve yağmurla karşılaşılan kış aylarında su tahliyesini sağlar. Eğer diş derinliği uygun değilse araç kışın yolda kayar. Aracın lastik derinliği, lastik ömrü, kullanım süresi gibi hususlara dikkat edilerek kontrol yapılmalıdır. Lastiğin kullanım kılavuzunda bulunan diş derinliklerinin altına inmesi durumunda yol tutuşu zayıflar ve aracın fren mesafesi uzar bu dakazalara sebep olabilir. Bunu engellemek içinaracın lastikleri yenilenmelidir.
Silecek Bakımı
Yaz aylarında az kullanılan sileceklerin kontrolü kışa girerken yapılmalıdır. Yazın sıcakta yıpranmış silecek lastikleri kışa girerken değiştirilmelidir. Lastik süpürgesinin sağlamlığı, silecek motorunun doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Bunun yanında silecek suyuna antifriz ilave edilmelidir.
Motor Suyu Kontrolleri
Kışın ağır geçtiği yerde yaşanıyorsa ya da aracın yer yer ağır kış koşullarına maruz kalabileceği durumlar varsa kış bakımına önce motor soğutma suyu ile başlanmalıdır. Motor soğutma suyunun miktarı ve içindeki antifriz miktarı ölçülmelidir. Antifriz, otomobilin soğutma sistemine konan sıvıdır. Antifriz aracın motorunun içinde dolaşan suyun donmasını engellediği için kışın motorun zarar görmesini, hararet yapmasını engeller.
Akü Bakımı
Soğuyan hava aküyü zayıflatır. Kış aylarında genelde ilk çalıştırmada araç zorlanıyorsa bilin ki bu durum akünün zayıflamış olmasıyla ilgilidir. Akünün içindeki sıvı azalmış olabilir. Akü suyu seviyesine kışa girerken bakılmalıdır. Eğer akü şarjı düşük ise, akü şarja takılmalı ve şarj miktarı istenen seviyeye getirilmelidir. Bu sebeplerle kışa girerken akünün durumu mutlaka kontrol edilmelidir. Kış aylarında soğuk hava ve nem akü kutup başlarının oksitlenmesine sebep olur. Oksitlenen kutup başlarından elektrik akımı sağlıklı geçmez. Bu durumda kutup başlarına sıcak su dökülerek oksitlenme giderilir ve kutup başları temizlenir. Akü ömrü kışa girerken bitmek üzere ise aracın güvenliği ve çalışma sisteminin zarar görmemesi için yeni bir akü almakta fayda vardır.
Alt Takım Bakımı
Kış aylarında yağmur, kar ve çamur aracın altına nüfuz eder. Aracın altında güçlendirilmesi gereken yerlerin kontrolü yapılmalıdır. Örneğin, direksiyon kutusu ve aks körükleri güçlendirilmelidir. Eğer bu yapılmazsa çalışan mekanik aksama su ve çamur gibi istenmeyen sıvılargirer ve parçaların çalışmasını engeller.
Fren Kontrolü
Fren balatalarının kontrolü kışa girerken özellikle kontrol edilmelidir. Balataların değiştirilmesi gerekiyorsa mutlaka değişim sağlanmalıdır. Aks kontrolü yapılmalıdır. Bu kontrolleri uzman kişilere veya servislere yaptırmakta fayda vardır.
Zincir ve Kar Küreyici
Kışa girerken olumsuz hava koşullarına karşı arabada lastiklere uygun zincir ve aracın üzerinde biriken karlar için küreyici mutlaka bulundurulmalıdır. Zincir takmada kullanılacak bir eldiven de araçta bulunmalıdır.
Sigorta Cini’nden aracınıza en uygun kasko sigorta teklifini almak için buraya tıklayın.