
Aracınızın Ömrünü 6 Kolay Adımla Nasıl Uzatırsınız?
Araba sahibi olmak günümüzde oldukça kolay. Sayısız seçenek var karşımızda. Ancak esas mesele, bir arabayı uzun ve sağlıklı bir şekilde kullanmak. Bunu sağlamanın ilk koşulu elbette doğru ve düzenli bakım yapmak, yaptırmak. O halde yeni mevsime hazırlandığımız bu günlerde pratik bir şekilde arabamızı nasıl daha uzun ömürlü kılabileceğimize bakalım.
- Motorunuz temiz olmalı.
Aracınızı mutlaka yıkatıyorsunuzdur. Muhtemelen tertemiz ve pırıl pırıl görünüyordur. Ancak dış güzellik yetmez, ya içi? Evet, motordan bahsediyoruz. Birkaç yılda bir kaputu açarak motor temizliği yaptırmak kesinlikle daha uzun süre kullanabileceğiniz bir otomobiliniz olmasının temel kurallarından bir tanesidir.
Motor temizliğini kendiniz yapmak istiyorsanız çok dikkatli ve özenli olmalısınız. Özellikle elektrikli parçaların ve hava girişinin korunması gerekiyor. Servisinize danışmadan bu işlemi tek başınıza yapmamanızda fayda var.
- Antifriz ihmale gelmez.
Kaçınılmaz olan bir gerçek var: Yıllar içinde antifriz bozulur ve doğru fonksiyonlarını yitirir. Aracınızın kullanım kılavuzu sizi eski antifrizi çıkarmak konusunda yönlendirecektir. Antifriz ömrü genellikle 3 yıldır. Ancak kalitesi düşük ürünlerin ömrü daha da kısa olabilir. Aracınızın termostatının doğru çalışması için de antifriz bakımı, gerekiyorsa değişimi, önemlidir.
- Filtre değiştirmek gerekebilir.
Otomobil sahipleri iyi bilir: Sistemdeki filtrelerin düzenli değişimi şarttır. Ancak bu önemli adım çoğu zaman da ertelenir ve sonra da unutulur. Oysa tıkanmış yakıt ve yağ filtreleri aracın performansını olumsuz etkiler. Aracınızın kullanım kılavuzunda filtreler için tavsiye edilen bakım aşamalarını mutlaka incelemenizi ve ardından uygulamanızı öneriyoruz. Hava filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesinin önemini de hatırlatıyoruz.
- Yağı sık değiştirin.
Evet, yağ değiştirmek daima önerilir. Size tavsiye edilen periyottan önce yağınızı değiştirdiğiniz takdirde aşındırıcı tüm maddeleri motorunuzdan uzak tutmuş olursunuz. Ayrıca yolda kalma olasılığınızı da oldukça azaltmış olursunuz. Daha çok şehir içi trafiğinde sürücü iseniz bu tavsiyeyi dinlemeniz aracınızın oldukça faydasına olacaktır.
- Küçük görünen sorunları göz ardı etmeyin.
Bunu hepimiz yapıyoruz. Oysa unutmamalıyız ki, hiçbir şey göründüğü ya da kulağa geldiği gibi değildir. Seyir halindeyken bazen sesler mi duyuyorsunuz? Aracınız sizi yolda bırakmadığı müddetçe de bu sese alışıyorsunuz muhtemelen. Bozuk korna, yanmayan far, anlamlandıramadığınız sesler gibi sorunları ciddiyetle ele almalı ve gidermelisiniz.
- Kısa mesafelerde bırakın park halinde kalsın.
Alışkanlık, yakın bir yere gideceksek bile arabamızı tercih ediyoruz genellikle. Ancak araçların ömrünü kısaltan seçimlerden bir tanesidir bu. Neden mi? Öncelikle motorun ısınmasına dahi fırsat tanımıyoruz kısa mesafelerde. Aracı, egzozdaki buharlaşmaya izin verecek kadar uzun kullanmadığımız için de aşırı miktarda suyun ve pasın birikmesine yol açabiliyoruz. Tabii aracı uzun süre garajda, park halinde bekletmek de aynı oranda zararlı. Bu nedenle haftada en az bir kere arabanızı çalıştırmanız tavsiye ediliyor.
Bunlar sizin alabileceğiniz önlemler, sizin alamayacağınız her türlü önemi bırakın kasko sigortası aracınız için sağlasın. Sigorta Cini’nin ücretsiz danışmanlığından faydalanarak kasko teklifi almak için buraya tıklayın.