
Antifiriz Nedir, Özellikleri Nelerdir, Ne İşe Yarar?
Havaların soğumasıyla birlikte araç kullanıcıları, oluşabilecek bazı olumsuz durumlar için önlemler alır. Kış mevsiminin sert hava koşullarından çok daha kolay etkilenebilir hâle gelen araçlar, bu mevsimde genel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Lastikler değişir, aracın ön düzen ayarları gözden geçirilir, sigorta sorgulama yapılarak günü gelmişse kasko sigortası yenilenir ve sert hava koşullarında zor durumda kalmamak için tüm riskler gözden geçirilir. Kış mevsiminde araca yapılan en önemli müdahalelerden biri de radyatör suyuna antifriz eklenmesidir. Motorun hem donmasını hem de hararet yapmasını önleyen; bu yüzden aslında yaz mevsiminde de az miktarda kullanılan antifriz, renksiz bir alkol çeşididir. Motorun soğumasına yardımcı olarak ömrünü uzatan antifriz, motorun soğutma suyunun donma noktasını düşürür ve araçtaki suyun hareketini sağlayan sirkülasyon pompasının verimliliğini de artırır.
Antifrizin İşlevsel Özellikleri
Yaz mevsiminde de kullanılmakla beraber en çok kış mevsiminde ihtiyaç duyulan araç bakımı tamamlayıcıları arasında olan antifrizler, motorların radyatörlerine eklenerek korozyon, pas, aşınma gibi problemleri de ortadan kaldırmaya yarar. Araç motorları için âdeta hayat kurtarıcı özelliğe sahip bu renksiz alkolün öne çıkan özellikleri, şöyle sıralanabilir:
- Soğutma suyuna antifriz eklenmesiyle suyun donma noktası düşer; kaynama noktası da yükselir. Böylelikle kış mevsiminde motorun soğutma suyunun donmasını; yazın da radyatör suyunun kaynamasını önler.
- Antifrizin soğutma sisteminde yer alan lastik hortumlara ya da metallere herhangi bir zararı dokunmaz.
- Antifriz, soğutma suyuna yüzde 33 oranında eklendiği zaman oluşan karışımın donma noktası -18 dereceye kadar inerken, yüzde 50 oranında karıştırıldığında tam -37 dereceye kadar motor suyu donma riski ortadan kalkar. İçinde bulunduğunuz iklimin koşullarına göre antifrizi belirli oranlarda radyatöre ilave edebilirsiniz.
- Antifriz, normalde şeffaf renkte olsa da suyun renginden ayırt edilebilsin diye içine renklendirici katılır. Bu, aynı zamanda renge göre antifriz çeşidinin ayırt edilebilmesini de sağlar.
Antifriz Nasıl Eklenir?
Aracınızın radyatörünün suyuna antifriz eklenmesi, aslında çok karmaşık değildir. Eğer aracın belli başlı parçalarının nerede olduklarıyla ilgili bir fikriniz varsa aşağıdaki yönergeleri takip ederek antifriz eklenmesi işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz:
- Güvenli bir ortam oluşturmak için ilk olarak aracınızın motorunun soğuduğundan emin olmalısınız.
- Aracınızın kaputunu açtıktan sonra şekli ızgaraya benzeyen radyatörü bulmalı; radyatör ve yedek su kapağını açmalısınız.
- Radyatörün altında bulunan tahliye kapağını da açarak içinde yer alan tüm suyu boşaltmalısınız. Boşaltma işlemi gerçekleştikten sonra kapağı yeniden sıkıca kapamayı unutmayın.
- Ardından antifrizi radyatörden içeri dökmeye başlayabilirsiniz.
- Döktüğünüz antifrizin üzerine bir karışım oluşturmak için saf su eklemelisiniz.
- Radyatör bölümü tamamen dolduğunda ise aracınızın motorunu çalıştırmak için hazırlanmalısınız. Motor çalışır durumdayken yeniden kaputun başına gelmeli ve çalışan motor dolayısıyla radyatörde yaşanan su kaybını dengelemek adına su eklemeye devam etmelisiniz.
- Su, normal seviyeye geldiğinde eklemeyi bırakmalısınız.
- Radyatör kapağını yeniden kapatarak antifriz ekleme işleminin sonuna gelmiş olursunuz.
Bu işlemi gerçekleştirmek için aslında sadece tahliye kapağı ve radyatör kapaklarının yerlerini aracınızda tespit etmeniz yeterlidir. Ancak, bundan önce çoğu sürücünün yaşadığı bir tedirginlik de farklı antifriz seçeneklerinden hangisini tercih etmesi gerektiğidir. Bu soruya sağlıklı bir yanıt bulabilmek için aşağıda sıralanan antifriz çeşitlerine göz atmalısınız. Ancak, unutmayın ki antifriz seçimi, renge göre değil; türe göre yapılmalıdır.
Piyasada Bulunan Rengârenk Antifrizler
Piyasada bulabileceğiniz 4 çeşit antifriz vardır: Bunlar; organik, inorganik, hibrit organik ve nitritli organik antifriz olarak isimlendirilir.
-Organik Antifriz; pembe, koyu yeşil, turuncu başta olmak üzere farklı renklerde bulunabilir. Uzun süre kullanılmadığı takdirde işlevini kaybedebilecek maddeler olan alüminyum koruyucu silikat ve demir koruyucu fosfat, organik antifrizde bulunmaz. Ortalama 200 bin kilometrelik ve 5 yıllık bir ömrü vardır. Bu antifriz, motora geç nüfuz eder; ancak, uzun süre koruma sağlamada çok başarılıdır. Suyun yarattığı korozyon, organik antifrizler tarafından tam anlamıyla önlenemez.
-İnorganik Antifriz; genellikle açık parlak yeşil renkte bulunur. Organik antifrizlerin aksine motorun soğutulması için oldukça faydalı olan fosfat ve silikat maddelerini içerir. Motor soğutma sistemi ve motor bloğu parçalarının alüminyum ve demir içeriklerine bakıldığında inorganik antifrizlerin, bu parçaların olduğu araçlarda korozyonu önleyici özelliği ön plana çıkmaktadır. Bu antifrizlerin ömrü ise 2 yıl ve 40-50 bin kilometre arasındadır.
-Hibrit Organik Antifriz; başta turuncu ve sarı olmak üzere pembe ve kırmızı renklerde bulunur. Bu antifriz çeşidi, organik ve inorganik antifrizlerin karışımından oluşur. Korozyonu önleyici fosfat yerine organik başka bileşenleri; silikat yerine ise inorganik bileşenleri içeriğinde barındıran hibrit organik antifriz, Avrupa’daki çeşme suyunun sertlik oranı referans alınarak üretilmiştir.
-Nitritli Organik Antifriz; genellikle koyu pembe ve kırmızı renkte karşınıza çıkar. Genellikle kamyon, otobüs, iş makinesi gibi büyük ticari araçlarda kullanılan antifriz çeşidi, adından da anlaşılacağı gibi organik antifrizlere nitrit ve molibdenyum bileşenlerinin eklenmesiyle oluşturulur. Bu bileşenler sayesinde antifrizin ömrü, tam 1 milyon kilometreye kadar uzamaktadır. Nitritli organik antifrizler, diğer antifriz çeşitlerine göre daha pahalıdır.
Antifrizinizi Rengine Göre Değil Türüne Göre Seçin
Farklı özelliklere sahip dört farklı antifriz çeşidinden hangisini aracınız için tercih edebileceğiniz ise aslında araç kullanım alışkanlıklarınıza ve yaşadığınız bölgedeki suyun sertlik oranına göre değişkenlik gösterir.
- Eğer yaşadığınız yerin suyu, yapılan ölçümler neticesinde sert olarak belirlenmişse ve aracınızı da sıklıkla kullanıyorsanız, içeriğinde fosfat ve silikat bileşenlerini barındıran inorganik antifrizleri tercih edebilirsiniz.
- Eğer aracınızı çok sık kullanmıyorsanız, daha çok otoparkta hareketsiz duruyorsa ve yaşadığınız bölgenin suyu da sertse tercih edebileceğiniz antifriz çeşitleri, hibrit ve organik olanlardır.
- Daha önce kullandığınız antifrizin türü de yeni seçiminizde dikkate alınması gereken bir özellik olmalıdır. Yeni aldığınız antifrizin, bileşenlerinde bulunan motor koruyucu özelliğini kaybetmemesi için eski antifrizle karıştırılmaması gerekir.
- Aracınızın motorunun ham maddesi olan maddeler, antifriz seçiminizi doğrudan etkiler. Üretiminde alüminyum kullanılmışsa, antifrizlerin içinde alüminyum koruyucu olarak yer alan silikat içerikli hibrit tipli organik antifrizler kullanılmalıdır.
- Antifriz çeşidinin daha sağlıklı olması gerektiğine yönelik bir kaygınız varsa;örneğin gıdalarla yoğun temas gerektiren bir sektörde çalışıyorsanız, mavi renkteki antifrizleri tercih edebilirsiniz.
Motorunuzu Korurken Sileceklerinizi Unutmayın
Antifrizler, motorun soğumasını sağlayıp korozyonu önlediği gibi silecekler için de kış aylarında çok kullanılan bir maddedir. Antifrizli cam suyu kullanımıyla cam suyu kanallarınızın ve borularının donmasını önleyebilir; sabahları camlarınızın üzerinde oluşan buzları ve yapışan sileceklerinizi kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Temizlenme esnasında çizilmeleri önlemek için saf antifrizi sileceklerinizin üzerine bir sprey şişeyle püskürtebilir ve daha yumuşak hareketlerle buzları temizleyebilirsiniz.
Antifrizi cam suyu olarak kullanmak istediğiniz takdirde bu alkolü, silecek suyu haznesine dökmeniz gerekir. İçinde bulunduğunuz ya da aracınızın maruz kalacağı hava koşullarına göre antifriz cam suyu yoğunluğunu uygun su miktarıyla karıştırabilir ya da tamamını saf bir şekilde kullanabilirsiniz. Silecek haznesinde yoğun miktarda ve saf antifriz kullanımı, aracınızı -30 dereceye kadar koruma altına alabilir. Antifrizi ilgili hazneye dökerken dışarı sızdırmamaya ve motorun alt parçalarına zarar vermemeye dikkat etmelisiniz. Silecek haznesine koyduğunuz antifriz cam suyu, aynı zamanda arabanızın farlarını yıkamak ve farlarınızın üzerindeki donmayı çözmek için de kullanabilirsiniz.
Tüm bu bilgileri değerlendirerek ve elinizdeki verileri analiz ederek bir antifriz seçiminde karar kılabilirsiniz; ancak çok daha detaylı bilgiler ve doğruluğundan emin olduğunuz değerlendirmelerle aracınızın kışlık bakımını yapmak için işin uzmanlarına başvurmanızda fayda var. Arabanızla ilgili beklenmedik zamanlarda başınıza gelebilecek her türlü zorluk için ise alanında lider sigorta firmaları yardımcınız olmaya hazır. Sigorta ihtiyaçlarınızı tespit ederek size en uygun sigorta alternatiflerini incelemeniz için tek tıkla Sigorta Cini web sayfasına ulaşabilirsiniz.
Kaynak bilgisi: https://www.ikinciyeni.com/blog/oto-hayat-detay/renklerine-ve-ozelliklerine-gore-antifiriz-secimi