
ABS Fren Sistemi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey
ABS fren sistemi otomobillerin yanı sıra, uçak, motosiklet gibi fren sistemine sahip her tür araçta yer alabilen bir teknolojidir. 1929 yılında ilk kez uçaklar için geliştirilen bu teknoloji, motosikletler için de uygulanmış ve şimdi hemen hemen bütün günümüz otomobillerinde yerini almıştır. ABS fren sisteminin kazaları azaltma oranı %35’e yakındır.
ABS Nedir, Ne İşe Yarar?
Kilitlenme karşıtı fren sistemi olarak da adlandırılan ABS fren sistemi aracın acil durumlarda ve kaygan zeminlerde güvenli bir şekilde durmasını sağlayan sistemdir. ABS fren sisteminin çalışma mantığı aslında basittir. Patinaj /kızaklama yapan bir tekerleğin çekme gücü azalır. Dolayısıyla acil durumlarda ve kaygan zeminlerde durmak zorunda kaldığınızda aracınızın tekerleklerinin patinaj yapmasını önlemek için ABS fren sistemi devreye girer. Bu teknoloji hem daha hızlı durmanızı hem de dururken direksiyon hakimiyetinizi kaybetmemenizi sağlar. Aracın patinaj yapacağı sinyalini alan ABS fren sistemi önce freni boşaltır, ardından pompa yardımıyla hidroliği tekrar basar ve frene yüklenilmesini sağlar.
ABS Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Aracın güvenli şekilde, kontrolden çıkmadan durmasını sağlayan ABS fren sisteminin 4 ana bileşeni vardır: Hız sensörleri, pompa, valfler ve kontrolcü.
Hız sensörleri her tekerlekte bulunabileceği gibi diferansiyelde de yer alabilir. Sensörlerin görevi tekerleklerin kilitlenebileceği bilgisini kontrölcüye iletmektir.
Valfler fren hattında yer alır ve duruma göre farklı pozisyonlarda çalışırlar. Pompa, valften hat kesildiğinde kaybedilen basıncın tekrar kazanılması için hidrolik sıvısının pompalanmasını sağlar. Kontrolcü ise aracın bilgisayarıdır; hız sensörlerini ve valfleri kontrol eder.
– ABS Sisteminin Devrede Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
ABS fren sisteminin devreye girdiğini fren pedalındaki titremeden anlayabilirsiniz. Bu titreme valflerin hızlı şekilde açılıp kapanması sonucu oluşur.
– ABS Fren Sistemini Doğru Kullanma Yöntemi Var mıdır?
ABS fren sistemi doğru kullanıldığında daha hızlı ve daha güvenli şekilde durmanızı sağlar. Tekerleklerin kilitlenmesini önler ve kaygan zeminlerde en kısa duruş mesafesini sağlar. ABS fren sisteminin doğru çalışmasını sağlamak önemlidir. Şöyle ki, ABS fren sistemine sahip bir araçta fren pedalı pompalanmamalıdır. Çünkü ABS bilgisayar sistemi pompalama işlevinin yerine getirilmesini zaten sağlamaktadır.
– ABS Sisteminin Düzenli Bakımı Gerekir mi?
Ön göstergede ABS fren ışığının yanması, sistemin devrede olmadığının gösterilmesi dışında ABS teknolojisinin düzenli kontrolü veya bakımı gerekmez.
Sigorta Cini’nden Küçük Bir Hatırlatma!
Trafiğe araç trafik sigortanız ve kaskonuz olmadan çıkmamaya özen göstermelisiniz. Trafik sigortası sizi herhangi bir kazada diğer araç veya üçüncü şahıslara karşı verebileceğiniz maddi hasar ve kayıplara karşı güvence altına alır. Kasko sigortası ise kendi aracınızı tüm çarpma, çarpılma, yanma, çalınma vb. risklere karşı teminat altına alabileceğiniz tek yoldur.