
2. El Araba Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
2. el araba satın alırken bazı noktalara dikkat ederek hem çok kârlı hem de keyifli sonuçlar doğuran araç seçimleri yapılabilir. Ancak rastgele tercihler yaparak araç satın alanların, bazı problemlerle karşı karşıya kalmaları da mümkündür. Bir otomobil satın alırken araç fiyatı, araç özellikleri, kilometre değerleri, ekspertiz sonuçları ve araç hakkında genel parça bilgileri gibi çok sayıda noktayı özenli bir şekilde incelemek gerekebilir. Sizin için hazırlanan 2.el araç değerlendirme rehberine göz atarak ikinci el bir arabaya sahip olmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini inceleyebilirsiniz. İşte, özen göstermeniz gereken belli başlı püf noktaları…
2.El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Öncelikle arabanızı ne amaçla kullanacağınızı belirleyebilirsiniz. Satın alacağınız aracın bu amaca uygun olup olmayacağını değerlendirerek işe başlayabilirsiniz.
- Hemen her oto sanayi merkezinde kolaylıkla ulaşabileceğiniz güvenilir bir ekspertiz hizmeti alabilirsiniz. Ekspertiz hizmeti sayesinde aracın mevcut durumu, herhangi bir arızası olup olmadığı ya da değişen bir parçası olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
- Satın almadan önce uzun bir test sürüşü yaparak aracın performansını değerlendirebilirsiniz. Sürüş sırasında araçtan gelen sesleri de dinleyerek sürücü iç güdülerinizle her şeyin yolunda olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz, bir test sürüşü uzmanından ya da ekspertiz noktasından hizmet almayı deneyebilirsiniz. Dilerseniz bir yakınınızla birlikte de işlem yapabilirsiniz.
2.El Araç Satın Alırken Neler Kontrol Edilmeli?
- Bir aracın kilometre değerleri, ne kadar çok ya da az kullanıldığı hakkında ipucu verebilir. Satın almadan önce mevcut kilometre değerini öğrenebilirsiniz. Düşük kilometreli araçlarla az yol kat edilmiş, yüksek kilometreli araçlarla çok mesafe kat edilmiş olabilir.
- Aracın kaportasında, farlarında, direksiyonunda, sinyallerinde, bagaj bölümünde, camlarında, lastiklerinde, varsa klima ve müzik sisteminde, koltuklarında, koltuk hareket sisteminde, silecek sisteminde, varsa buz çözme ya da koltuk ısıtma sisteminde, emniyet kemerlerinde bir problem olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
- Satın alacağınız aracın değişen bir parçası varsa yeni parçanın orijinal olup olmadığını sorabilirsiniz. Ayrıca değişim sebebini de öğrenmeyi unutmamalısınız.
- Aracın piyasa değerini öğrenmek de en önemli noktalardandır. Otomobilin piyasaya çıkış yılı, modeli ve kaza kaydı olup olmadığını araştırabilirsiniz. Bu noktaları göz önünde bulundurarak aynı model ve yıla ait olan diğer araçlarla fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.
- Araçların ruhsatında bulunan şasi numarası ve motor numarasının uyuşmaması büyük bir probleme işaret edebilir. Numaralarda uyuşmazlık olan araçları satın almanız önerilmez.
- Araçların tremer kayıtlarını gözden geçirebilir, detaylı kaza bilgilerine ulaşabilirsiniz.
- Aracın fren sistemi ve rot balans ayarları gibi temel donanım özelliklerini muhakkak detaylı bir incelemeden geçirmeli, herhangi bir sorun olup olmadığını değerlendirmelisiniz.
Araç Satın Alırken Hangi Özelliklere Bakılmalı?
- Satın alacağınız aracın motor gücünü değerlendirebilirsiniz. 800, 1.0 gibi motor türleri az yakıt tüketimi yapsalar da ağırlıkla hareket ettiklerinde yeterli devir gücüne ulaşamayabilir. Bu sebeple araç motorunun en az 1.2 olmasına özen gösterebilirsiniz.
- Aracınızla ticari işlemler yapacaksanız, kalabalık bir aileye sahipseniz ya da sık sık seyahat edecekseniz, bagaj bölümünün geniş olmasına özen gösterebilirsiniz.
- Yeni araçlar çok eski model araçlara göre daha sorunsuz bir kullanım süreci yaşatabilir. Bütçenize uyan en yeni model aracı tercih edebilirsiniz.
- Aracın yıllık vergilerinin ödenip ödenmediğini ve bir sonraki muayene tarihini de kontrol edebilirsiniz.
- Zorunlu trafik sigortası olmayan araçlarla şehir içinde ve dışında sürüş denemesi yaptığınızda aracınız çekilebilir. Aracın sigortası ve kaskosu olup olmadığını sormalı, eğer sigortası yoksa satın aldığınız andan itibaren hemen yaptırmalısınız. Herhangi bir kaza sonrasında korunmanızı sağlayan trafik sigortanızı, Sigorta Cini trafik sigortası tekliflerini değerlendirerek ekonomik fiyat seçenekleriyle yaptırabilirsiniz.
Kaynaklar: https://www.arabam.com/blog/danisman/ikinci-el-arac-alirken-ilk-yapilmasi-gerekenler/